Hoti: Cilj Kosova članstvo u NATO 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti čestitao je drugu godišnjicu formiranja kosovskih oružanih snaga, navodeći da je cilj Prištine članstvo u NATO.

„Pre dve godine, Skupština Kosova usvojila je tri zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. Predanost i posvećenost naših mladića i devojaka u KBS treba pohvaliti, dok je pomoć naših prijatelja u izgradnji njihovih kapaciteta bila i ostaje izvanredna, na čemu smo uvek zahvalni“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je bio premijer kada su usvojeni zakoni o ministarstvu odbrane i transformaciji BSK u Oružane snage Kosova, ocenio je da je godišnjica formiranja tih snaga „najvažniji datum od proglašenja nezavisnosti“.

Poslanik Skupštine Kosova i lider Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli je napisao da formiranje oružanih snaga „nije bila ničija lična zasluga, već poklon Sjedinjenih Američkih Država narodu Kosova“.

Kosovski parlament je 14. decembra 2018. sa 106 glasova za i jednim uzdržanim, usvojio tri zakona kojima se menja mandat Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Vojsku Kosova, ali bez promene imena.

Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali toj sednici, jer su bili protiv formiranja vojske Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari