Hoti: Kosovo neće praviti kompromise 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je danas da Kosovo neće praviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom i izrazio je nedoumicu u pogledu načina nastavka dijaloga posle insistiranja srpske strane da otvori temu ZSO, koja je, kako je rekao, zaključena još 2013. godine.

„Zajednica je gotova tema, zaključena 2013. godine, ali dijalog neće zastati zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost“, rekao je Hoti.

Upitan da li će DSK praviti kompromis prilikom glasanja za predsednika iz redova DPK, Hoti je rekao da kada do toga dođe u februaru sve stranke treba da sednu i dogovore se. „Vlada funkcioniše normalno, parlamentarna većina je stabilna.

Kada dođemo do te tačke u februaru, sve političke stranke treba da sednu i razgovaraju.

Bez izuzetka treba da obezbedimo 80 glasova u Skupštini, a izvan toga da postignemo konsenzus o imenu koje će nas predstavljati“, rekao je Hoti. Komentarišući činjenicu da pet puta zaredom parlamentarna većina koja podržava vladu nije uspela da usvoji Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, Hoti je rekao kako to znači da nisu svi poslanici vladajuće koalicije bili u Skupštini. „Neki su bili na putovanju, neki su iz različitih razloga bili sprečeni. Na sledećem zasedanju verujem da će se glasati“, ocenio je Hoti.

On je rekao da je najtransparentniji premijer kojeg je Kosovo imalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari