Hoti: Međusobno priznanje jedina forma normalizacije odnosa sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je sinoć da je Kosovo kompromise koje je moglo učiniti, već učinilo prihvatanjem plana bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija i da je jedini način za normalizaciju odnosa sa Srbijom međusobno priznanje dve zemlje.

On je iz Vašingtona za Klan Kosova izjavio kako „za Kosovo nikada nije bio bolji trenutak da zaključi formiranje svoje državnosti“.

„Pozivam sve, pokret Samoopredeljenje i opoziciju da se ujedine povodom ovog pitanja o konsolidaciji državnosti Kosova na međunarodnoj sceni. Dijalog je strateška tema, izvanredan je zamah dat za njegovo okončanje, jer imamo veliku podršku ključnih prijatelja. Nije dobra slika kada se političko rivalstvo razvija oko ovih pitanja“, izjavio je Hoti.

Prema njegovim rečima, koalicija na vlasti ima usaglašene stavove u vezi sa dijalogom.

„Voleli bismo da se ovo pitanje što pre zaključi, ali ne zavisi sve od nas. Dajemo sve od sebe iznoseći jasne principe kojima se naši prijatelji nimalo ne suprotstavljaju“, rekao je Hoti.

Kazao je da se po savetu međunarodnih prijatelja, u ovom slučaju SAD, sastaju u Vašingtonu da bi se dogovorili o agendi ekonomske saradnje za dve zamlje i šire, ali sve je ovo u funkciji normalizacije odnosa dve države, što kako je rekao „znači uzajamno priznanje“.

Potvrdio je da će se u petak sastati sa državnim sekretarom SAD, Majkom Pompeom, ali nije mogao da potvrdi da li će američki predsednik Donald Tramp prisustvovati sastanku dve delegacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari