Hoti u Briselu: Otkazao sam put u Vašington u dogovoru s Grenelom 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je odluku o otkazivanju putovanja u Vašington na sastanak na koji je lidere Kosova i Srbije pozvao specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, doneo u saglasnosti sa njim.

„U konsultaciji sa ambasadorom Grenelom, ja sam njemu predložio da se ovaj sastanak odloži za neki drugi dan, zbog dešavanja u toku jučerašnjeg dana“, izjavio je Hoti novinarima u Briselu posle sastanka sa evropskim zvaničnicima, prenela je Radio slobodna Evropa.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se „terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Na pitanje kakve bi implikacije to moglo imati na političku scenu na Kosovu, Hoti je rekao da ne treba komentarisati pitanja koja su vezana za pravosuđe, „već ih u potpunosti treba poštovati“.

„Mi kao Kosovo, imamo potrebnu institucionalnu zrelost da prevaziđemo bilo kakvu situaciju sa kojom se suočavamo“, izjavio je  Hoti koji danas boravi u ranije planiranoj poseti Briselu gde se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i  predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Hoti je na Tviteru uz fotografije sa sastanaka napisao da je predsednika Evropskog saveta upoznao sa prioritetima Kosova za ekonomski oporavak, načinom na koji Kosovo upravlja epidemijom korona virusa, a posebno je naglaso važnost vizne liberalizacije kako bi grajadni Kosova mogli slobodno da putuju.

On je dodao da je i sa Mekalisterom razgovarao o procesu vizne liberalizacije za Kosovo, kao i o evrointegracijama i prozapadnoj orijentaicji Kosova.

Kako navodi RSE, neizbežna tema bio je nastavak dijaloga i posledice odluke haškog tužilaštva. Upitan o nastavku briselskog procesa, Hoti je ocenio da „dijalog nema alternativu“.

Isto je rekao i portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je ocenio a je to preduslov za evropski put Kosova i Srbije.

Upitan ko će biti glavni sagovornik Brisela nakon potvrde da Specijalno tužilaštvo predsednika Kosova tereti za ozbiljne zločine, Stano je podvukao da sve zavisi od zvanične Prištine.

„Mi ne biramo naše sagovornike. Na kosovskim vlastima je da odluče na koji način će najbolje biti predstavljeni njihovi interesi. Vlast treba da obezbedi naše sagovornike“, naveo je Stano.

Briselski portparol je naglasio da otkazivanje sastanka u Vašingtonu nema nikakvog uticaja na briselski dijalog, jer prema njemu „postoji samo jedan dijalog – onaj koji potpomaže EU“.

„Mi smo spremni. Stolovi su spremni a datume možemo lako utvrditi. Iako se ne nastavi dijalog na datum koji smo zamislili on može da se nastavi u jednom drugom trenutku, jer dijalog nema alternativu. U jednom trenutku moraće da se desi ako su obe strane ozbiljne što se tiče puta ka EU“, podvukao je portparol EU.

Hoti bi tokom dana trebalo da se sastane i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Sa najvišim evropskim zvaničnicima u Briselu bi danas trebalo da razgovara i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari