Hoti: U Vašingtonu će se razgovarati o ekonomskim temama 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da sa Srbijom ne može biti tehničkog dijaloga i da se u Briselu ne govori o autobuskim linijama, već o međusobnom priznavanju, a da će dnevni red sastanka u Vašingtonu biti potpuno ekonomski.

Prema njegovim rečima, dijalog sa Srbijom vodi se u skladu sa Ustavom Kosova i platformom koja je deo koalicionog sporazuma.

„Ne sumnjam da vodim ovaj proces. Ali svima bi trebalo biti jasno da Kosovo ima samo jednog premijera. Ne može biti više premijera“, poručio je Hoti na RTV Dukađini.

Kosovski premijer je naveo i da je njegovo ograničenje Ustav Kosova, kao i da ima poverenja u sebe i u svoje međunarodne partnere.

Govoreći o najavljenom susretu u Vašingtonu 2. septembra, Hoti je istakao da će se razgovarati o ekonomskim pitanjima  i da će se razgovarati o projektima vrednim stotinama miliona evra,  Kosovo onlajn.

Hoti je ocenio da je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti uvek bio na pogrešnoj strani istorije, u svim procesima kroz koje je Kosovo prolazilo.

On je  rekao da će dnevni red sastanka u Vašingtonu biti u potpunosti ekonomski i oštro kritikovao Kurtija u vezi sa izjavama o tom sastanku.

„Pronađite mi jednog građanina na celom Kosovu koji misli da se u Beloj kući može postići dogovor koji bi mogao biti štetan za Kosovo. Kurti je potpuno pogrešio. Kroz istoriju je grešio o takvim događajima. Grešio je o Rambujeu, Beču, proglašenju nezavisnosti i u svim važnim procesima kroz koje je Kosovo prošlo. Čak i sada je Kurti na pogrešnoj strani istorije“, rekao je Hoti za RTV Dukađini.

Prema njegovim rečima, dok je Samoopredeljenje protestovalo zbog Ahtisarijevog paketa, oni i dalje zastupaju istu logiku.

„Mi kao Demokratski savez Kosova, partneri u vladajućoj koaliciji, nemamo sumnje da u Beloj kući može da bude nečeg lošeg za Kosovo“, poručio je Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari