Hoti zatražio obustavljanje radova na putu u blizini manastira Visoki Dečani 1Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer Kosova Avdulah Hoti zatražio je da se obustave radovi na putu R108, koji jednim delom prolazi kroz zaštićeno područje manastira Visoki Dečani, saopšteno je danas iz Vlade Kosova.

„Premijer Hoti ceni vitalnu važnost ovog puta za gradjane, medjutim mora se poštovati zakonodavstvo koje je usvojila Skupština Kosova, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da, imajući u vidu uticaj koja bi ta saobraćajnica imala na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečani, premijer Hoti podržava preispitivanje svih „zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu“ za završetak tog puta, koji povezuje Kosovo i Crnu Goru.

„Premijer Hoti (naglašava) punu posvećenost Vlade i naroda Kosova da čuvaju i poštuju svetovne objekte kao zajedničku vrednost bogatog duhovnog nasleđa Republike Kosovo“, dodaje se u saopštenju.

Da je do prekida radova na putu Dečani-Plavlje došlo na zahtev premijera Hotija, juče je potvrdio i gradonačelnik Dečana, Bašikim Ramosaj.

On je za prištinske medije izjavio da je o nastavku izgradnje puta u zaštićenoj zoni manastira u aprilu ove godine postignut dogovor sa predstavnicima manastira i Srpske pravoslavne crkve.

Povodom izjava i reakcija oko izgradnje puta, juče je komandant KFOR-a, italijanski general Mikele Rizi razgovarao sa gradonačelnikom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom (Janjićem).

U saopštenju KFOR-a navodi se da je general Rizi u subotu posetio specijalno zaštićeno područje Dečana, koje obuhvata pravoslavni manastir Visoki Dečani, što predstavlja versko područje koji KFOR obezbedjuje.

Na oba sastanka, kako se u saopštenju navodi, tema razgovora bila je o opšta situacija u okolini, „uzimajući u obzir poseban uticaj na bezbednost radova na putu R108 koji se nalazi u blizini manastira Dečani“.

„General-major Rizi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi mirnom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, dodaje se u saopštenju.

Pojedini kosovski mediji preneli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici KFOR-a, što su mirovne snage opovrgle za gazetaexpress.com.

Eparhija raško-prizrenska SPC pre toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji saobraćajnice, upozorivši da izgradnja puta ugrožava manastir i medjunarodne predstavnike i zvanični Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti „hitno i trajno“ obustavljanje gradjevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira tog manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari