Hougard: Nordijski model moguć na Balkanu 1Anders Hougard Foto: Ambasada Danske/FB

Ambasador Danske u Srbiji Anders Hougard izjavio je da je nordijski model moguće primeniti na zapadnom Baklanu i da je za to potrebna politička stabilnost i ekonomija.

„Iako se čini utopijom galaksijama udaljenom, nordijski model države – uz političku stabilnost, ekonomski rast, vreme, ali i visoke poreze – nije nemoguće stvoriti ni na zapadnom Balkanu“, rekao je Hougard za Radio Slobodna Evropa.

Hougard je objasnio da je u osnovi nordijskog modela država blagostanja i da je realno da se taj nordijski model države blagostanja „primi“ na zapadnom Balkanu, ali da su za to neophodni politička stabilnost i ekonomija.

„Ne mora ona obavezno biti snažna, već ekonomija koja se razvija u pravom smeru. To je ono što sada vidim u Srbiji – političku stabilnost i ekonomski rast. U poređenju sa situacijom koju ste imali za vreme ratova, sada se ekonomija zemlje zaista oporavlja“, rekao Hougard.

Navodeći da se nordijski model države blagostanja zasniva na veoma visokim poreskim stopama, on je kazao da to znači da morate da steknete novac kojim biste izgradili državu blagostanja.

„Mi u nordijskim zemljama imamo visoke poreze. Dakle, ako budete i dalje imali ekonomski rast, bićete u stanju da steknete neophodna sredstva za takav model. Mora se razumeti da takav model društva košta, da je potrebno mnogo prihoda da se država blagostanja podigne“, kazao je Hougard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari