Hrvatska blokirala poglavlje 26, Vučić napustio Brisel 1Foto: Bojan Cvejić

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, javlja Tanjug, a delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Brisel.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da je razočaran ponašanjem Hrvatske i da neće prisustvovati sutrašnjoj Međuvladinoj konferenciji.

On je rekao da je zahvalan Federiki Mogerini na prijemu i korektnosti, dodavši da su imali veoma težak, otvoren i iskren razgovor u kome nije krio nezadovoljstvo i razočaranje zbog ponašanja nekih zemlja, a posebno Hrvatske.

Pošto sam odgovoran i brinem o budućnosti Srbije, večeras neću davati nikakve dodatne izjave, rekao je Vučić. Pre toga  Vučić je izjavio da mu je dosta hrvatskog iživljavanja:“Srbija je sve vreme bila strpljiva i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati“.

U Briselu je ostala samo ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović koja će sutra prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će biti otvorena poglavlja pet i 25. Prema njenim rečima, samim činom dolaska na Međuvladinu konferenciju premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pokazali su iskrenu posvećenost evrointegracijama, a praksa Hrvatske postaje učestala i zabrinjavajuća.

Joksimović smatra da Srbija treba da bude zadovoljna što je postignuto u poglavljima 5 i 25, koja će sutra biti otvorena. Mi radimo svoj posao, uradili smo sve što treba i za poglavlje 26, ali politička namera Hrvatske je drugačija, smatra ona. Joksimović je zaključila da Srbija ostaje posvećena evropskom putu kao nacionalnom cilju i da to radi zbog sebe, zbog čega neće posustati.

Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje.

U petak na zatvorenom sastanku radne grupe Veća za EU za proširenje nije postignut potreban konsenzus. Hrvatska nije jedina koja ima dodatna pitanja i dileme oko otvaranja tog poglavlja, zeleno svetlo nije dalo još nekoliko država, a za Hrvatsku je, kako piše “Večernji list”, sporno je li Srbija spremna garantovati obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Zasad je konsenzus svih 28 država članica EU postignut oko otvaranja poglavlja broj 5 o javnim nabavkama, a članice su i nadomak konsenzusa oko poglavlja broj 25 o nauci i istraživanju, koje ima šanse da bude otvoreno u utorak.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je hrvatska blokada otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU sitna stvar, kao i da je to očekivano. Kako kaže, to to pokazuje neprincipijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

„Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar“, rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj. „Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari