Hrvatska opozicija odbila sastanak sa Plenkovićem 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Hrvatske opozicione stranke odbile su poziv za odvojene sastanke sa premijerom Andrejom Plenkovićem, a portparol vlade Marko Milić rekao je danas da novog poziva neće biti.

„Mi smo juče pozvali na sastanak čelnike vodećih stranaka koje su ušle u Sabor, iz poštovanja prema njima i biračima, tema nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine, jer smo mi većinu imali u ponedjeljak do 12 sati, tema je bila isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom“, rekao je Milić novinarima, prenela je regionalna TV N1.

On je dodao da mu nije jasno zašto je opozicija odbila sastanak.

„Nama ne treba konsenzus cele opozicije za izglasavanje zakona, nego njihovo mišljenje o izazovima koji su pred Hrvatskom“, rekao je Milić, pozvavši čelnike opozicije na odgovornost.

Hrvatski mediji preneli su ranije da je opozicija redom odbila Plenkovićev poziv na sastanak, a poslednji je to učinio Most.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Nikša Vukas rekao je danas da se vršilac dužnosti predsednika SDP-a Zlatko Komadina nije odazvao pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak jer nisu dobili službeni poziv, ni dnevni red, ni spisak učesnika, što smatraju netransparentnim i neprihvatljivim.

„Dobili smo usmeni telefonski poziv iz kabineta premijera, a mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka nije transparentan, nije dobar i na taj se poziv nismo odazvali“, reko je Vukas na konferenciji za novinare.

„Mi smo opoziciona stranka, s HDZ-om i Vladom nismo ni u kakvoj koaliciji i mišljenja smo da sastanak u četiri oka ne bi bila dobra poruka. Odazvali bismo se da je u pitanju bio sastanak premijera s celokupnom opozicijom ili delom opozicije nama ideološki prihvatljivih stranaka“, dodao je.

Kao bitne činjenice naglasio je da se Sabor još nije konstituisao i da je Plenković još uvek tehnički premijer.

Jedan od lidera koalicije „Možemo“ Tomislav Tomašević rekao je da nisu prihvatili premijerov poziv na sastanak „jedan na jedan“ s predstavnicima opozicije jer ih takav način podseća na političku trgovinu i nisu hteli da se to doživljava kao trgovanje ispod stola.

„Doista ne vidim niti jedan razlog šta to premijer nama ili meni ima za reći, a da druge kolege iz opozicije ne bi smele čuti. Ne razumem šta ja mogu odgovoriti premijeru na njegove ideje vezane za rešavanje socio-ekonomske krize koja nas čeka, a da to ne smeju čuti druge kolege iz opozicije“, rekao je Tomašević novinarima ispred Sabora.

Dodao je da je premijer do kraja dana ostao „nefleksibilan“ i insistirao na pojedinačnom sastanku sa svim predstavnicima opozicije.

„Budući da je tehnički premijer odredio i mesto i vreme, a ostao nefleksibilan čak i na tu situaciju hoće li to biti pojedinačni ili grupni sastanak, po meni to nije spremnost na dijalog već spremnost na monolog. U takvoj situaciji nismo hteli učestvovati“, rekao je.

Tomašević je dodao da su spremni na dijalog s predsednikom Vlade vezano za rešavanje socioekonomske krize i predlaže da se već iduće nedelje, nakon što se konstituiše Sabor i izabere Vlada, u Saboru održi taj sastanak.

Ni Domovinski pokret Miroslava Škora nije se odazvao pozivu.

„Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definisanog protokola i tema, a kako bi se izbegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituisanje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definisanim temama“, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom, objavila je na Fejsbuku Dalija Orešković.

Potpredsednik Sabora Željko Reiner ocenio je da je odbijanje stranaka opozicije da dođu na razgovore u „četiri oka“ s Andrejem Plenkovićem neozbiljno i da ga brine da opozicija neće biti konstruktivna ni u Saboru.

On je odbacio navode da razgovori u četiri oka mogu da vode u nova stranačka vrbovanja.

„To je potpuna besmislica… HDZ apsolutno ne želi nikoga privlačiti u vladajuću većinu koja je solidna, formirana, postoje potpisi i samo se čeka formalnost da se proglase konačni rezultati izbora“.

Rekao je da će u novoj vladi „sigurno biti manje od 18 ministarstava“ i da se konstitutivna sednica Sabora očekuje 22. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari