NS u budućem sazivu imaće 47 poslanika. Od toga je DSS pripalo 34, a NS 14. Na delu liste NS nalaze se i kandidati Jedinstvene Srbije i Srpskog demokratskog pokreta obnove. U dosadašnjem sazivu samo DSS je imala 53 poslanika.
U Ustavu se ističe da „narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom predviđeno da predstavljaju sukob interesa“.

NS u budućem sazivu imaće 47 poslanika. Od toga je DSS pripalo 34, a NS 14. Na delu liste NS nalaze se i kandidati Jedinstvene Srbije i Srpskog demokratskog pokreta obnove. U dosadašnjem sazivu samo DSS je imala 53 poslanika.
U Ustavu se ističe da „narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom predviđeno da predstavljaju sukob interesa“. Ustavni sud Srbije je odlučio da se sukob interesa ne odnosi i na funkcije organa lokalne samouprave.

LSV ipak četiri poslanička mesta

Koalicija okupljena oko LDP takođe do zaključenja broja nije predala listu poslanika, ali kako se nezvanično saznaje LSV ipak neće imati pet poslanika i samim tim neće formirati nezavisni poslanički klub, što se spekulisalo poslednjih dana. Među poslanicima će se naći čelnici Koalicije Čedomir Jovanović, Vesna Pešić, Nenad Čanak i Nataša Mićić i Žarko Korać. LSV će pripasti još tri mesta, a poslanik će biti i član GSS Ivan Andrić, kao i Vladan Batić.

Preostala mesta pripadaju LDP.

Iako je gotovo „viđen“ u novoj vladi, poslanike G17 Plus predvodiće predsednik stranke Mlađan Dinkić. Pored njega, u novom sazivu Skupštine biće i potpredsednica stranke Verica Kalanović, Suzana Grubješić. Od starih poslaničkih kadrova među poslanicima su i predsednik poslaničkog kluba G17 Plus u Skupštini Miloljub Albijanić, kao i njegov zamenik Snežana Stojanović Plavšić. Poslanik će postati i Vesna Rajkov, koja će ujedno biti i prvi poslanik invalid. Primetno je da ostali deo liste poslanika čine lokalni stranački čelnici. Na listi nema bivših ministara Ivane Dulić Marković i Tomice Milosavljevića i Gorana Živkova, kao ni dosadašnjih poslanika Željka Ivanjija i Vladimira Homena.
Listu poslanika DS predvodi predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović koji, ujedno, figurira kao najozbiljniji kandidat za predsednika Skupštine. Iza njega slede „viđeni“ ministri nove vlade – Dušan Petrović, Dragan Šutanovac i kandidat stranke za premijera Srbije Božidar Đelić. Iza njih se nalazi potpredsednik stranke i gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.
Među budućim poslanicima DS su i bivši ministar privrede Aleksandar Vlahović, Gordana Čomić. Na listi su i funkcioneri Milan Marković, Slobodan Gavrilović, Jagoda Jorga, Oliver Dulić, Boško Ristić. Među poslanicima će biti i Dragiša Đoković, iz Kosovske Mitrovice koji je u u prošlom sazivu ostao bez mandata pošto je „prebegao“ iz DSS u DS.
Među poslanicima nema Ružice Đinđić koja je bila prva na listi kandidata DS, koja je odlučila da se ne upušta u ovaj vid političkog života, kao ni bivša ministarka Gordana Matković. Zbog mogućeg sukoba interesa među poslanicima nema potpredsednika stranke Bojana Pajtića koji učestvuje u pokrajinskoj vlasti, kao ni bivšeg ministra trgovine, a sada direktora PKS Slobodana Milosavljevića.
Spisak poslanika RIK predala je i SRS. Potpredsednica SRS Gordana Pop Lazić rekla je da na listi poslanika te stranke nema nijednog predsednika opštine. Ona je istakla da SRS poštuje ustavnu odredbu prema kojoj se zabranjuje sukob interesa, odnosno istovremeno učešće u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
Poslanik Romske partije biće njen predsednik Srđan Šajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari