Nemački mediji objavljuju i dalje tekstove o učešću pripadnika Savezne obaveštajne službe (BND) u napadu na sedište Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, iako su predstavnici vlade odlučno odbacili takvu mogućnost.

List Zidojče cajtung izveštava da Priština ima dokaze da je najmanje jedan od trojice uhapšenih navodnih pripadnika BND učestvovao u napadu 14. novembra. Prema tvrdnjama dnevnika na video-snimku se vidi kako agent BND baca eksplozivnu napravu na zgradu. Ovaj list piše i da su kosovske vlasti prisluškivale telefone trojice uhapšenih, a i u njihovim stanovima je zaplenjen dokazni materijal.

List Bild, pozivajući se na obaveštene izvore, tvrdi da su zapravo uhapšeni pripadnici nemačke vojske, Bundesvera, i da su samo „pozajmljeni“ BND-u. „Hanoveriše algemajne cajtung“ izveštava da je povod za aferu politički nesporazum između Berlina i Prištine. Jer, kosovska vlada je navodno ljuta na Berlin zato što trojica uhapšenih agenata nisu, kao što je uobičajeno, prijavljena vlastima u Prištini kao i njihove ostale kolege.

Premijer Kosova Hašim Tači je prethodno „izmišljenima“ nazvao navode o njemu u izveštaju BND-a iz 2005. U tom dokumentu iz kojeg je delove objavio deo nemačkih medija iznete su teške optužbe protiv Tačija, bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i tadašnjeg člana predsedništva parlamenta Džavita Halitija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari