I Samoopredeljenje odbilo Pakt protiv korupcije predsednika DPK-a Kadrija Veseljia 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Posle Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK), danas je i Samoopredeljenje odbilo da potpiše dokument pod nazivom Pakt protiv korupcije, koji je predložio lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji.

Veselji je ranije danas na konferenciji za novinare predstavio „pakt“ od 10 tačaka koji će, po njegovim rečima, biti konkretan korak u borbi protiv korupcije, i pozvao lidere političkih stranaka da potpišu taj dokument.

„Potpisati pakt sa Kadrijem Veseljijem o borbi protiv korupcije znači potpisati pakt za legitimisanje korupcije njegove stranke. Iza ovog zahteva sa skriva pokušaj zaboravljanja korupcije u 20 posleratnih godina, što je jedan od razloga što imamo ‘zarobljenu’ državu i nerazvijenu ekonomiju. Ovo su napori da se odvrati pažnja od suštine korupcije protiv koje navodno žele da se bore“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Sekretar DSK-a Ismet Bećiri odbacio je predlog lidera DPK-a kao „smešan i beskrupulozni deo predizborne kampanje“.

„Takav pakt i takav zahtev je licemeran“, rekao je Bećiri.

Dokument je odbila da potpiše i Socijaldemokratska partija Kosova, a portparolka partije, Natura Kuči je rekla da DPK mora da ode u opoziciju jer je nanela „veliku štetu zemlji“.

„Svakako nećemo potpisati ništa što DPK bude predložio, a građani će glasanjem odlučivati ko će ih predstavljati“, rekla je Kuči.

Komentarišući predlog Kadrija Veseljija, savetnik premijera u ostavci, Erol Belegu je u ime Alijanse za budućnost Kosova rekao da „ljudi veoma dobro znaju da vuk menja dlaku, ali ne i ćud, ma koliko se trudio da ubedi druge da se promenio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari