I Samoopredeljenje odbilo Pakt protiv korupcije predsednika DPK-a Kadrija Veseljia 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Veselji je ranije danas na konferenciji za novinare predstavio „pakt“ od 10 tačaka koji će, po njegovim rečima, biti konkretan korak u borbi protiv korupcije, i pozvao lidere političkih stranaka da potpišu taj dokument.

„Potpisati pakt sa Kadrijem Veseljijem o borbi protiv korupcije znači potpisati pakt za legitimisanje korupcije njegove stranke. Iza ovog zahteva sa skriva pokušaj zaboravljanja korupcije u 20 posleratnih godina, što je jedan od razloga što imamo ‘zarobljenu’ državu i nerazvijenu ekonomiju. Ovo su napori da se odvrati pažnja od suštine korupcije protiv koje navodno žele da se bore“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Sekretar DSK-a Ismet Bećiri odbacio je predlog lidera DPK-a kao „smešan i beskrupulozni deo predizborne kampanje“.

„Takav pakt i takav zahtev je licemeran“, rekao je Bećiri.

Dokument je odbila da potpiše i Socijaldemokratska partija Kosova, a portparolka partije, Natura Kuči je rekla da DPK mora da ode u opoziciju jer je nanela „veliku štetu zemlji“.

„Svakako nećemo potpisati ništa što DPK bude predložio, a građani će glasanjem odlučivati ko će ih predstavljati“, rekla je Kuči.

Komentarišući predlog Kadrija Veseljija, savetnik premijera u ostavci, Erol Belegu je u ime Alijanse za budućnost Kosova rekao da „ljudi veoma dobro znaju da vuk menja dlaku, ali ne i ćud, ma koliko se trudio da ubedi druge da se promenio“.

Povezani tekstovi