Čak i minimalno prisustvo kosovskih carinika i policajaca u timovima Euleksa koji danas nameravaju da preuzmu Jarinje i Brnjak za nas je neprihvatljivo.

Imamo i plan A i plan B, u zavisnosti od toga šta će se ovih dana dešavati na severu Kosova – kaže za Danas Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom.

Da li ste u kontaktu s predstavnicima Euleksa i Kfora?

– Sve vreme smo u stalnom kontaktu sa svim međunarodnim faktorima na Kosovu, pa i sa Euleksom i sa Kforom. Pokušavamo da ih uverimo da namere Prištine nisu dobre i da bi trebalo da se angažuju na onemogućavanju tamošnjih vlasti da učine ono što planiraju. Ukoliko Priština ne odustane od namere zauzimanja administrativnih prelaza, to će narušiti proces dijaloga s Beogradom. Zbog toga pokušavamo da s predstavnicima Euleksa i Kfora, kao i s drugim međunarodnim faktorima, to sprečimo.

Da li je ovo stanje pred sukobe?

– Ostaje da se vidi šta će se događati. Sada su na potezu međunarodne misije na KiM. Oni moraju da spreče dolazak kosovskih policajaca i carinika na administrativne prelaze. Moramo da se vratimo dijalogu koji smo započeli.

Da li imate informacije o tome da će na prelazima zapravo biti raspoređeni Euleksovi policajci i carinici?

– Ne, mi nemamo takve informacije. Mi imamo saznanja da će Kfor i Euleks da sprovedu kosovske policajce i carinike na administrativne prelaze. Zato apelujemo na sve strane da budu mirne i da svaki protest bude nenasilan.

Da li će Srbi na severu Kosova slušati odluke Beograda?

– Pred nama su dani izazova i teško vreme. Uvek je problem da ljudi, koji stalno žive u tenziji i napetosti, iščekujući nekakve velike događaje, ostanu u svakom trenutku mirni. Još je teže u situacijama u kojima međunarodna zajednica stalno krši dogovore.

Na koji dogovor mislite?

– Mislim na dogovor u Briselu u vezi sa carinskim pečatima. Bilo je govora o prelazima kod Merdara i Korčulja, a nije bilo reči o Jarinju i Brnjaku, upravo zbog njihove specifičnosti. Dogovor je da naplata prihoda ide lokalnim zajednicama.

Kakve su vaše procene, očekujete li nasilje?

– Važno je istaći da za ovakvu napetu situaciju i sve ono što bi moglo da usledi, potpunu odgovornost snosi međunarodna zajednica.

A, Beograd?

– Za nas je nasilje neprihvatljivo.

Da li je za Srbiju prihvatljiva opcija da prisustvo kosovskih carinika u timovima Euleksa bude minimalno, odnosno da oni imaju samo status „posmatrača“?

– Ne, nije prihvatljivo.

Šta država preduzima i šta će preduzeti u narednim danima?

– Država je spremna za sve varijante. Imamo i plan A i plan B. Sve zavisi od toga šta će se događati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari