Igor Šoltes: Briselski dijalog neće biti beskrajan 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Ne vidim nijedan razlog da se promeni postojeći format briselskog dijaloga.

Prema mom mišljenju, ono što nedostaje jeste mehanizam monitoringa kojim se proverava sprovođenje svih sporazuma na terenu, kaže za Danas Igor Šoltes, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, odgovarajući na pitanje šta misli o ideji da se i Sjedinjene Države uključe u razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na čemu Kosovo insistira.

Šoltes je izvestilac postao nedavno, umesto Austrijanke Ulrike Lunaček, dolazi iz grupe partija Zelenih u EP, i unuk je nekadašnjeg i jugoslovenskog političara Edvarda Kardelja.

Govoreći o utiscima o nedavnoj poseti Prištini, naš sagovornik kaže da „mora da pomene da ovo nije bila moja prva poseta Kosovu, u prošlosti sam posetio tu državu mnogo puta u svojstvu direktora Slovenačke uprave za javne nabavke i predsednika Revizorskog suda Slovenije, pa sam, stoga, dobro upoznat sa izazovima i problemima sa kojima se Kosovo suočava, i dalje postoji prostor za unapređenje situacije u nekoliko oblasti“.

Upitan da li očekuje da će zajednica srpskih opština uskoro biti formirana, Šoltes ukazuje da se nada da će „svi sporazumi uskoro biti potpisani u okviru dijaloga Kosovo-Srbija i takođe primenjeni u potpunosti i u dobroj nameri, uključujući onaj o ZSO“.

Ocenjujući nedavno pokretanje „unutrašnjeg dijaloga“ o rešavanju kosovskog pitanja u Srbiji, izaslanik EP za Kosovo ističe da „pozdravlja ovu inicijativu sve dok se vodi na otvoren i pragmatičan način, uključujući sve komponente srpskog društva i ostavljanje po strani ideologije“. „Nadam se da ovo može da vodi punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, konstatuje on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje da će biti postignuto u narednoj fazi briselskog dijaloga, Šoltes naglašava da „ovaj dijalog ne može da bude beskrajan „. Kao što sam ranije ukazao, dijalog mora da se završi punom normalizacijom odnosa između dveju strana, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari