Ako jedan vladika ne može da uđe u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan srpski ministar – rekao je juče ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, posle susreta s vladikom Filaretom koji štrajkuje glađu na granici s Crnom Gorom jer mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.
U posetu vladici Ilić je sa srpskom delegacijom svratio na putu ka Podgorici gde je trebalo da se sastane s ministrima Crne Gore povodom pregovora o izgradnji autoputa Beograd – Bar.

Ako jedan vladika ne može da uđe u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan srpski ministar – rekao je juče ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, posle susreta s vladikom Filaretom koji štrajkuje glađu na granici s Crnom Gorom jer mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.
U posetu vladici Ilić je sa srpskom delegacijom svratio na putu ka Podgorici gde je trebalo da se sastane s ministrima Crne Gore povodom pregovora o izgradnji autoputa Beograd – Bar.

Lompar razočaran nedolaskom Ilića

Podgorica – Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar izjavio je da je razočaran Ilićevom odlukom da ne dođe na zakazani sastanak u Podgoricu i da će zbog toga biti odložena realizacija krupnih saobraćajnih projekata. Lompar je rekao da od Ilića nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega se nije pojavio na zakazanom sastanku, već da je iz medija saznao da to ima veze sa zabranom vladici Filaretu da uđe u Crnu Goru. Ocenjujući je reč o „političkom triku“, on je rekao da od Ilića u najmanju ruku očekuje izvinjenje i objašnjenje. Lompar je rekao da je profesionalno razočaran, jer zbog Ilićevog poteza neće početi realizacija nekih krupnih projekata, prvenstveno rekonstrukcija pruge Beograd – Bar, ali i dogovor oko dinamike izgradnje autoputa i mogućnosti uvođenja licenci u drumskom saobraćaju, što je trebalo da budu neke od tema razgovora. Crnogorski ministar je rekao da je razočaran i lično, jer je s Ilićem imao prijateljski odnos, navodeći da nije očekivao da će se srpski ministar odlučiti na takav potez. „Mogu samo da pretpostavim da je političke interese stavio ispred prijateljskih odnosa i profesionalnih obaveza“, rekao je on. Crnogorski ministar je izjavio i da se nada da taj potez neće ugroziti ukupne srpsko-crnogorske odnose iako se, kako je naveo, sa srpske strane i kroz određene izjave vidi da se pokušavaju zaoštriti odnosi dve države. Ovo nije bila prilika koju je trebalo zloupotrebiti u političke svrhe, rekao je crnogorski ministar i dodao da misli da im Filaret, da su ga pitali, nikada ne bi savetovao da ne dođu na razgovore u Podgorici.

– Posle tužne slike koju sam video, da na snegu štrajkuje glađu, smatrao sam da ako jedan srpski vladika ne može da uđe u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan srpski ministar – rekao je ministar za infrastrukturu. Posle susreta s Filaretom Ilić je odlučio da ne ode na zakazani susret s crnogorskim ministrom Andrijom Lomparom i cela srpska delegacija vratila se u Srbiju.
Šef informativne službe G17 Plus Nikola Papak kaže kako ta stranka očekuje da ministar Velimir Ilić na sledećoj sednici Vlade podnese izveštaj o razlozima zbog kojih je službenim kolima išao u privatnu posetu vladici Filaretu i trošio novac poreskih obveznika.
– Ukoliko nije želeo da ide u Crnu Goru Ilić je to mogao ranije da kaže, a ne da o trošku poreskih obveznika ide u privatnu posetu Filaretu. To je nedopustivo. Postavlja se pitanje zbog čega je Ilić išao u Crnu Goru, ako je već ranije znao da Filaret štrajkuje jer mu je zabranjen ulazak u tu zemlju. Ako je već išao u privatnu posetu trebalo je da putuje stranačkim automobilom. Država i crkva moraju da budu odvojene, kao što Ustav nalaže – objašnjava Papak i dodaje da se stranka G17 Plus nada da postupak ministra za infrastrukturu neće imati ozbiljne posledice po odnose dve države.
Ilićevi koalicioni partneri u Vladi Srbije, predstavnici Demokratske stranke, juče nisu želeli da komentarišu postupke predsednika Nove Srbije.
Postupak ministra za infrastrukturu neće imati implikacija na srpsko-crnogorske odnose jer većina u Vladi neće podržati Ilićev postupak, smatra član Odbora za inostrane odnose Skupštine Srbije Ivica Dačić.
– Srbija je odavno trebalo oštro da reaguje ne samo zbog vladike Filareta, nego i zbog odnosa Crne Gore prema Kosovu i položaja Srba u Crnoj Gori. Zbog toga Srbija treba da uloži oštre proteste i recipročne mere prema državnim funkcionerima Crne Gore i velikodostojnicima nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve – ističe Dačić.
Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić ocenio je juče za agenciju Beta da pojedine izjave i postupci srpskih političara u poslednje vreme ne doprinose razvoju dobrosusedskih odnosa na Balkanu, ali i da mogu da budu negativan element pri rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije. Povodom odluke ministra infrastrukture Velimira Ilića da ne ode na zakazani sastanak s crnogorskim ministrom saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrijom Lomparom i izjave savetnika srpskog premijera Aleksandra Simića da je Crna Gora kvazidržava, Lazić je rekao Beti da to može imati ne samo negativne posledice na razvoj odnosa i saradnje s Crnom Gorom, već i na ukupne odnose država u regionu.
Postupke i izjave ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, mnogobrojni članovi Skupštine Srbije i Vlade, uprkos našim pozivima, nisu hteli juče da komentarišu.
Crnogorske vlasti zabranile su episkopu Filaretu u više navrata, a poslednji put 28. avgusta, da uđe u Crnu Goru, pošto je Haški tribunal objavio njegovo ime na listi pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari