Ilić (CRTA): Paradoksalno da manjinskim strankama treba čak 10.000 potpisa za izlazak na izbore 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Vujo Ilić iz posmatračke misije CRTA izjavio je da je „paradoksalno“ da manjinskim strankama u Srbiji za registraciju treba 1.000 potpisa, a za izlazak na izbore čak 10.000.

„Za registraciju većinskih stranaka obavezna je podrška 10.000 birača. A i svaki put kada ta stranka učestvuje na izborima potrebno je da prikupi 10.000 potpisa. Za stranke nacionalnih manjina za upis u registar potrebno je deset puta manje potpisa, odnosno 1.000. Ali kada manjinska stranka želi da učestvuje na izborima – treba joj 10.000 potpisa. Što je potpuni paradoks“, rekao je Ilić za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Dodao je da misli da će se prilikom sledeće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika ta brojka korigovati, odnosno smanjiti.

„Broj potpisa podrške za učestvovanje manjinskih lista na izborima mora biti smanjen, ali isto tako moraju se uskladiti Zakon o političkim strankama i Zakon o izboru narodnih poslanika, kako bi se stalo na put zloupotrebi statusa stranke nacionalnih manjina“, kazao je Ilić.

Govoreći o mogućnosti uvodjenja garantovanih parlamentarnih mandata za nacionalne manjine po ugledu na Hrvatsku, Ilić je rekao da je to pitanje o kojem vredi razgovarati.

„U proteklih 30 godina u našem izbornom sistemu nije bilo garantovanih mandata. Ako bi garantovani mandati bili pravac o kome bi trebalo da se razgovara, onda bi se ta priča trebala osloniti na tačne podatke o brojnosti manjinskih zajednica u Srbiji. A najtačnije podatke trebao bi dati popis stanovništva. S druge strane u Srbiji imamo problem identiteta, neke nacionalne manjine bojkotovale su popis“, naveo je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari