Specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Portugalije ambasador Antonio Tanger Korea izjavio je juče u Prištini da „ima i drugih mogućnosti za rešavanje statusa Kosova, ukoliko to pitanje ne može da se reši u Savetu bezbednosti UN“.
– Nemojte se razočarati ako nema rezolucije SB.

Specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Portugalije ambasador Antonio Tanger Korea izjavio je juče u Prištini da „ima i drugih mogućnosti za rešavanje statusa Kosova, ukoliko to pitanje ne može da se reši u Savetu bezbednosti UN“.
– Nemojte se razočarati ako nema rezolucije SB. Ne mislim da je to katastrofa. Naprotiv, mi imamo rešenje i vrlo brzo ćemo ga usvojiti u okviru Kontakt-grupe – rekao je Korea posle sastanka s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.
On je kazao da je Portugalija, koja će do kraja godine predsedavati EU, opredeljena za rešavanje statusa Kosova i istakao da su predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova njegove zemlje izuzetno angažovani u tom procesu.

Grizlov: Uložićemo veto

Podgorica – Predsednik državne Dume Rusije Boris Grizlov izjavio je juče u Podgorici da se Rusija zalaže za nastavak pregovora o Kosovu i najavio da će Rusija uložiti veto ukoliko se u Savetu bezbednosti UN nađe bilo koji od aktuelnih predloga rezolucije o rešenju statusa Kosova. On je na konferenciji za novinare posle razgovora s crnogorskim zvaničnicima kazao da Rusija ulaže napore da se pregovori nastave i da se nijedna od ukupno pet rezolucija, među kojima je i plan Martija Ahtisarija, ne bude stavljena na glasanje u Savetu bezbednosti UN. „U slučaju da bude stavljena na glasanje, Rusija će upotrebiti pravo veta“, poručio je Grizlov.

– Mogu vam reći da sam sada veći optimista nego pre nekoliko dana – dodao je Korea.

KUŠNER: Sve zavisi od Rusa

Pariz – Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izneo je mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine o Kosovu i bez usvajanja nove rezolucije o kojoj je noćas po ovdašnjem vremenu trebalo da budu održane konsultacije članova SB UN. Kušner je, kako je juče objavljeno na sajtu njegovog ministarstva, ocenio da „Rusi neće pristati da potpišu“ najnoviji nacrt rezolucije SB UN i pored svih ustupaka. „Pod tim uslovima neće biti dogovora o rezoluciji i veoma verovatno neće biti rezolucije. Onda će biti otvoren period pregovora kao što je predviđeno“, rekao je Kušner novinarima u Parizu. On je izrazio nadu da će biti mogućnosti da Srbi i kosovski Albanci postignu sporazum. „To je odlučila petorka (pet stalnih članica Saveta bezbednosti) i takođe EU posle višečasovnih razgovora“, dodao je Kušner. „Sve zavisi od Rusa“, dodao je ministar.

On je rekao da je u okviru Kontakt-grupe dogovoren kratak period pregovora koji će omogućiti da se dve strane eventualno usaglase i nađu neko rešenje. Ambasador Korea je najavio da će sledeće nedelje ministri spoljnih poslova EU u Briselu raspravljati o Kosovu i iz toga će proizići jasna ideja kako ići dalje.
– Međutim, mi treba da iskoristimo sve mogućnosti dijaloga. Rekao bih da je ovo poslednji pokušaj za proces, rešenje se mora pronaći i bolje je to uraditi što pre – kazao je on.
Ambasador Korea je razgovarao i sa šefom Unmika Joakimom Rikerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari