Imeri: Jedino se može pričati o priznanju nezavisnosti 1Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Unutrašnji dijalog u Srbiji o rešavanju kosovskog pitanja imaće smisla jedino ukoliko se završi priznanjem nezavisnosti Kosova, navode za Danas sagovornici iz Prištine, komentarišući najnovije poteze zvaničnog Beograda.

Oni, takođe, smatraju da je potrebno da se Srbija „suoči sa prošlošću“ i sumnjaju u namere srpskih vlasti kada je reč o cilju za pokretanja unutrašnjeg dijaloga.

– Kosovo je nezavisna i suverena republika. Jedini dijalog koji treba Srbiji jeste dijalog o priznanju nezavisnosti Republike Kosovo, kaže za Danas Visar Imeri, predsednik pokreta Samoopredeljenje. On tvrdi da Srbiji „treba prvo dijalog o Srbiji“ – o prošlosti Srbije, o istini o Srbiji, o demokratiji u Srbiji“.

– Tek posle se može pričati o budućnosti Srbije sa susedima. Prvo treba da se demokratizuje Srbija, za to prvo treba da se oslobodi od Miloševićevih i Šešeljevih ljudi koji treba da se suoče sa odgovornošću, smatra lider Samoopredeljenja.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, ocenjuje za Danas da je „dobro da Srbija sama sa sobom raščisti kako će se ubuduće suočiti sa činjenicom koja se zove nezavisno Kosovo, jer način na koji se suočavala do sada nije nikome pomogao, niti Kosovu, niti Srbiji, a ponajmanje Srbima na Kosovu“.

– Veliko je pitanje da li srpski unutrašnji dijalog ima taj i takav cilj. Lično mi je teško da poverujem da ista vlada koja javno rehabilituje ratne zločince osuđene u Haškom tribunalu za masovne ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu, sada iskreno hoće da se suoči sa Kosovom na neki novi, pravedniji način, priznajući ono što je morala priznati još 1999. godine: Kosovo se više nikada i nikako ne može vratiti pod vlast i suverenitet Beograda, ali i da je ovaj ishod – nezavisno Kosovo, jedini pravedan posle svega što se u prošlosti dešavalo. To znači da ako vlast u Srbiji nema za cilj da unutrašnji dijalog povede u smeru priznavanja i prihvatanja Kosova van suvereniteta Srbije, onda je ovaj dijalog samo još jedna politička predstava smišljena ne da Srbiju i ceo region oslobodi tereta zvanog „pitanje Kosova, već da srpsku javnost još više optereti Kosovom i mitovima oko njega, i to neće pomoći nikome. Naprotiv, smatra Bajrami.

Tači: Kfor neće zauvek ostati

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da je „svestan briga koje preovlađuju kod srpskih političara i građana o procesu formiranja oružanih snaga Kosova“ i da je „spreman da razgovora, ako treba i svakog dana sa srpskim političarima i građanima Kosova kako bi im objasnio zašto treba da osnujemo oružane snage Kosova“, preneo je juče portal RTS. Tači je istakao da „svi znamo da Kfor ne može da zauvek ostane na Kosovu… na kraju krajeva, oružane snage će biti formirane u potpunoj saradnji sa Kforom, NATO-om i SAD“.

Smanjenje kapaciteta Unmika’]

Povodom nedavnih poziva srpskih zvaničnika Savetu bezbednosti UN da nastavi da svaka tri meseca diskutuje o situaciji na Kosovu, Dušan Janjić kaže za Danas da postoji mogućnost da će takva praksa biti ukinuta, budući da većina članica SB UN smatra da je to izgubilo smisao, ali da Beograd pokušava da tako zadrži Rusiju u igri. „Realno je očekivati i da će Unmik u narednoj periodu umnogome smanjiti svoje kapacitete, odnosno da će postojati samo kancelarija Unmika u NJujorku“, navodi sagovornik Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari