Manastir Visoki Dečani juče je tokom dana bio blokiran snažnim snagama policije i Kfora zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i albanskih ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira, saopštila je Raško-prizrenska eparhija.


Iguman Visokih Dečana Sava Janjićrekao je da je u jutarnjim satima dobio informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest, zbog čega je on odlučio da zatvori kapije za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Tu grupu je, prema njegovim rečima, u toku prepodneva Kfor zaustavio na kontrolnom punktu. „Situacija je mirna, ali je i dalje opasna, jer se razvija neviđena mržnja među narodom. O tome svedoče i plakati koje su oni hteli da postave ispred manastira s natpisima Ovo je naš manastir i Dalje ruke od naše zemlje“, naveo je Janjić.

Iguman ističe da je odluku o vraćanju imovine donela vrhovna sudska institucija Kosova, a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuje da oni ne poštuju sopstvene zakone i strukture. On smatra da ta kampanja ima za cilj da se sveštenstvo otera iz manastira, čime bi se prognali i poslednji Srbi iz Dečana.

Sava Janjićje obavestio i strana predstavništva u Prištini, OEBS i Euleks da je manastiru onemogućen normalan život. Najavio je da će zbog pogoršanja bezbednosti tražiti da se ponovo uvede vojna pratnja prilikom izlaska monaha iz manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari