Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda 1Foto: Screenshot RTS1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju korona virusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

Pod naslovom Vučić u pandemiji koronavirusa Srbiju vodi u propast“, Indeks piše da srpske vlasti na čelu sa Vučičem više vremena troše na propagandu nego na borbu protiv širenja korona virusa.

Uz ocenu da Vučič nije uspeo da okupi kompetentan tim, Indeks ističe da problem naravno nisu samo njegovi saradnici, „nego i on sam, jer se još jednom pokazalo da ne raspolaže kapacitetima za koje je uveren da ima, a i da je Supermen, to nije dovoljno da se uspešno organizuje  borba državnog aparata protiv korona virusa, a ni da se građani motivišu na solidarno ponašanje i pridržavanje pravila“.

Dodatni je problem što Vučić svojim kontinuiranim verbalnim ispadima, pretnjama, glumatanjem i samohvalom građanima Srbije konstantno šalje kontradiktorne poruke i proizvodi paniku, piše Indeks.

Uz podsećanje da je krajem februara u Srbiji korona virus proglašen „najsmešnijim virusom u istoriji“ Indeks dodaje da „predsednik Srbije definitivno nije prvi državni lider koji je potcenio  opasnost koju predstavlja korona virus, ali se zato već nedljama  s američkim predsednikom Donaldom Trampom takmiči  u tome ko će katastrofalnije za živote i zdravlje svojih građana upravljati nastalom krizom“.

Vučić je, kako navodi Indeks, „pandemiju korona virusa u međuvremenu prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, a istovremeno je krenuo psihološko-policijski teror nad građanima Srbije kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, a bez neke jasne strategije borbne protiv zaraze“.

Indeks navodi da se Vučić „umesto da se pokaže liderom kakvim se smatra, iskazao kao glavni širitelj panike i haosa u Srbiji, kao na primer najavom da će ođednom uvesti 24-dnevni policijski čas u celoj zemlji“.

U tekstu se navode i slučajevi „ekspresnih hapšenja zbog širenja panike“, „skandalozna suđenja preko Skajpa“, kao i „privođenje novinarke Ane Lalić, koja je pisala o nedostatku opreme u novosadskoj bolnici“.

Korona virus je razotkrio i razorenost institucija u Srbiji, kao i kolosalnu potkapacitiranost kadrova vladajućeg SNS da se nosi s izazovnom situacijom, piše Indeks i dodaje da „za razliku od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se može osloniti na iskusne aparatčike Vučić je okružen skorojevićima, falsifikatorima doktorskih disertacija i alumnima Megatrenda, notornog privatnog univerziteta poznatog po štancovanju i veleprodaji diploma“.

Uz ocenu da Vučić i premijerka Ana Brnabić „izvode skoro pa svakodnevne igrokaze koji vređaju inteligenciju građana“, Indeks dodaje da je „nemoguće nabrojati sve načine na koje Vučić i njegova svita istovremeno terorišu građane Srbije i podbacuju u borbi protiv širenja zaraze“.

„U svakom slučaju, jasno je da se Srbija u ovom trenutku suočava s jednom pretnjom koja je opasnija od COVID-19. Ta pretnja se zove Aleksandar Vučić“, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari