Transparentnost Srbija najavila je da će analizirati finansiranje predizborne kampanje za parlamentarne izbore 21. januara jer ima indicija da postoje određene nepravilnosti u finansiranju kampanja. Izvršni direktor TS Nemanja Nenadić podsetio je juče na konferenciji za novinare da je Vlada Srbije tek 11.

Transparentnost Srbija najavila je da će analizirati finansiranje predizborne kampanje za parlamentarne izbore 21. januara jer ima indicija da postoje određene nepravilnosti u finansiranju kampanja. Izvršni direktor TS Nemanja Nenadić podsetio je juče na konferenciji za novinare da je Vlada Srbije tek 11. januara saopštila koliko će novca dati strankama za izbore i da to nije dobro jer tek nekoliko dana pred izbore stranke znaju s koliko novca mogu da raspolažu i da to pruža prostor brojnim mahinacijama. Navodeći da je Vlada odobrila 323 miliona dinara za izbore, Nenadić je istakao da njihovi preliminarni rezultati govore da bi taj iznos trebalo uvećati za oko 60 miliona dinara, te da su oštećene manje stranke.

Goati: Građani glasaju za „mačku u džaku“

Predsednik TS Vladimir Goati rekao je da novac predstavlja „krvotok stranaka“ i da bez njega stranke ne mogu da učestvuju u izbornoj trci, odnosno ne mogu da angažuju resurse da bi se predstavili potencijalnom biračkom telu. On je ocenio da građani Srbije na predstojećim izborima glasaju za „mačku u džaku“.

Goati je objasnio da se u Srbiji primenjuje „postupni proporcionalni sistem“ koji predviđa da stranke deset dana po objavljivanju konačnih izbornih rezultata imenuju poslanike u parlamentu. Prema njegovim rečima to znači da lideri stranaka određuju ko će partiju predstavljati u parlamentu, što građanima pre izbora nije poznato.

Inače, stranke su dužne da u roku od deset dana posle izbora dostave finansijski izveštaj kampanje, ali i podsetio da su samo dve-tri stranke podnosile potpun redovan godišnji izveštaj stranke, a da prema ostalima nisu primenjene odgovarajuće mere. Prema njegovim rečima na RIK je da proveri sve te izveštaje. On je takođe ukazao da ova institucija nema kapacitete za sve to, kako ljudske, tako ni finansijske. On se osvrnuo i na izjave čelnika pojedinih stranaka koji su navodili da u kampanji koriste sredstva iz budžeta koja su dobili za tekući rad stranke, ukazujući da je to protivzakonito, kao i korišćenje sredstava dobijenih za referendum.
Zbog toga će prema njegovim rečima TS pažljivo analizirati sadržaj zvaničnih izveštaja stranaka i koalicija o prikupljenim i utrošenim sredstvima tokom kampanje, na osnovu kojih će dalje istraživati. On je naveo da će TS prikupljati i analizirati podatke koje objave državni organi, o količini i ceni zakupa medijskog vremena i prostorima za potrebe kampanje, iz nezavisnih izvora, kao i od samih stranaka. Nenadić je rekao da će taj posao moći kvalitetnije da se uradi zahvaljujući novim obrascima za izveštavanje o prikupljenim i utrošenim sredstvima, a koji je donelo Ministarstvo finansija na inicijativu TS.
Podnosioci izbornih lista su sada obavezni da znatno detaljnije nego ranije izveste o strukturi sredstava koje su prikupili u kampanji i strukturi rashoda koje su u kampanji imali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari