Informativni mrak po volji lokalne vlasti 1

Na konferenciju za novinare koju su opozicioni odbornici Skupštine Grada Vršca planirali da održe u sredu 1. februara, niko od lokalnih medija nije došao, iako su svi bili uredno pozvani.

Bilo je planirano da na konferenciji govore odbornici Demokratske stranke, Pokreta „Dosta je bilo“, Dragica Stanojlović, nezavisna odbornica i Dejan Maksimović, pokrajinski poslanik i član Pokreta „Dosta je bilo“. Tema konferencije trebalo je da bude upravo završena 10. sednica Skupštine Grada Vršca, saopštavaju odbornici ovih stranka u Vršcu.

– Svi vršački mediji svojim nedolaskom na zajedničku konferenciju opozicionih odbornika pokazali su da se plaše SNS i njene apsolutne vlasti u gradu. U Vršcu više ne postoje slobodni mediji, već samo propagandna sredstva vladajuće partije. Novinarstvo kao profesija je maksimalno ponižena, a lokalni novinari su svedeni na puke radnike koji „vežu konja tamo gde im gazda kaže“.

Strah za golu egzistenciju je pobedio nad profesionalnošću i novinarskom etikom. Jedini slobodan medijski prostor koji nam SNS još uvek nije uspeo da ukine jesu internet i društvene mreže – rekla je Tatjana Vešović, šefica odborničke grupe „Demokratska stranka – Dosta je bilo“.

– Vlast ne želi da priča o lošem poslovnom okruženju koje je dovelo do toga da se smanji broj preduzetnika za 150 u našem gradu u poslednje četiri godine, o tome da su prihodi od poreza na zarade manji za 105 miliona u odnosu na 2012. Ne želi da priča ni o tome zašto je zamenik gradonačelnika podneo ostavku. Jedino u čemu je vlast dobra jeste partijsko zapošljavanje, rekla je Biljana Jeličić, odbornica Pokreta „Dosta je bilo“.

Ona je naglasila da je po prvi put u istoriji lokalnog parlamenta odbornicima isključivan mikrofon kako ne bi mogli da diskutuju. Pokrajinski poslanik Dejan Maksimović ocenio je da je vlast nervozna, jer predstoje predsednički, a verovatno i republički izbori.

– Vlast dobija informacije da stoji mnogo lošije nego što je očekivala, jer građani više ne veruju u prazna obećanja. Građani žele odgovornu vlast kojoj će rešavati probleme, a ne stalno stvarati neke nove afere, rekao je Dejan Maksimović. Dragana Rakić (DS) osvrnula se na zloupotrebu lokalnih medija od strane SNS-a:

– Vlast pokušava sa neistomišljenicima da se obračuna izmišljanjem neistina koje plasira preko svojih agresivnih režimskih medija. Najoštrije demantujemo vest koju je objavio jedan lokalni medij da se DS zalaže za gašenje KK Vršac. Nijedna od tvrdnji koje su iznete u tom tekstu nije istinita.

Odbornici DS su zahtevali da se raspodela sredstava iz budžeta za finansiranje sportskih klubova uradi na zakonit način poštujući Zakon o sportu koji kaže da jedan sportski klub može da dobije najviše 20 odsto od ukupne sume za finansiranje programa i projekata iz oblasti sporta. Odlukom gradskog veća KK Vršcu je dodeljeno 42 odsto i smatramo da su time oštećeni drugi sportski klubovi, naglasila je odbornica Rakić.

Dragica Stanojlović se osvrnula na izbor novog direktora Narodnog pozorišta „Sterija“:

– Na čelu našeg Pozorišta dolazi glumica iz Zaječara koja nema nikakvog iskustva iz oblasti menadžmenta u kulturi. Nije problem što na čelo mnogih vršačkih institucija dolaze ljudi koje mi ne poznajemo i koji žive van Vršca, već je problem što se o njihovom postavljenju niko iz Vršca ništa ne pita. Te odluke se donose u Beogradu ili Pančevu, rekla je Dragica Stanojlović, nezavisna odbornica u skupštini Grada Vršca, stoji u saopštenju grupe odbornika.

Šljivančanin u Gradskom muzeju

Stanojlovićeva se osvrnula i na nedavno gostovanje Veselina Šljivančanina u Vršcu. „Atmosfera u našem gradu koji se godinama trudio da koliko-toliko zadrži privid građanskog društva je potpuno demolirana. Nisam dobila odgovor na pitanje postavljeno za skupštinskom govornicom: Ko je organizovao gostovanje Veselina Šljivančanina u Gradskom muzeju u Vršcu? Njegovo gostovanje u Vršcu i topla dobrodošlica uz najviše počasti koju mu je upriličila SNS na čelu sa gradonačelnicom je dokaz da smo one ratne godine možda preživeli, ali da su one nas ipak nadživele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari