Inicijativa 105 od 5 miliona povodom kritike profesora Radonjića: Vučić krši Ustav 1Ognjen Radonjić

Pokretači Inicijative „105 od 5 miliona“ u otvorenom pismu su najoštrije osudili „bahato i autokratsko omalovažavanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno profesoru Filozofskog fakulteta Ognjenu Radonjiću koji je u emisiji „Utisak nedelje“ TV „Nova S“ govorio o siromaštvu.

Vučić je potom na TV Pink rekao da Radonjić predstavlja „lažnu elitu koju prezire“ i da „može da dovede 50 pametnijih ljudi koji misle drugačije“.

U saopštenju pokretača Inicijative „105 od 5 miliona“, koje je danas prenela TV N1, piše da su „građani Srbije svedoci svakodnevnog urušavanja demokratskih institucija, snaženja autokratije i neprihvatljivih verbalnih i fizičkih napada na kritičare vlasti“ i da, „uprkos brojnim upozorenjima, atmosfera netolerancije postaje sve naglašenija“.

U tom saopšenju je ocena da šef države, „umesto obavljanja svojih državnih obaveza u okvirima ustavnih ograničenja, podstiče sveopštu krizu u srpskom društvu“, za šta je primer njegova kritika Radonjića u kojoj se „latio osporavanja Radonjićeve ličnosti, obrazovanja i znanja“.

Vučić je „u tom intervjuu čak otišao toliko daleko da je pred milionskim auditorijumom priznao da prezire ljude poput profesora Radonjića, da zna da to ne sme, ali da je to jače od njega“, naveli su pokretači Inicijative „105 od 5 miliona“.

Uz ocenu da je Vučić „jasno stavio do znanja… da za njega postoje građani prvog i drugog reda“, kao i da je Vučić stavio do znanja da on ima poslednju reč o svim pitanjima, pokretači Inicijative „105 od 5 miliona“ upozoravaju da takav pristup predstavlja kršenje Ustava.

„Najoštrije osuđujemo bahato i autokratsko omalovažavanje profesora Radonjića od strane predsednika Srbije. Ovim činom nije izvršen samo pokušaj diskreditacije jednog univerzitetskog profesora, već i čitavog univerzitetskog obrazovanja i svakog vida stručnosti što predstavlja još jedan u nizu već napravljenih koraka ka potpunom urušavanju državnog demokratskog poretka Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari