Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je dobrodošao svaki predlog za nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije koji treba da dovede do stabilnog i mirnog rešenja.
– Svako ko podržava nastavak pregovora koji treba da dovede do stabilnog i mirnog rešenja dobrodošao je u ovom veoma osetljivom i kompleksnom trenutku – rekao je Tadić novinarima na predizbornom skupu Opštinskog odbora Demokratske stranke Palilula.
Za izjavu šefa grčke diplomatije Dore Bakojani da diplomatski napori za postizanje sporazuma o Kosovu pre nego što jednostrano proglasi nezavisnost nisu iscrpljeni, iako su Beograd i Priština zapali u ćorsokak, Tadić je rekao da je to „dobar stav i dobra vest“.
Ministri spoljnih poslova Grčke, Bugarske i Rumunije u saopštenju izdatom posle subotnjeg sastanka u Atini pozvali su na ubrzano približavanje Srbije Evropskoj uniji, uz posebnu napomenu da ne bi bila reč o trgovini za ustupke Beograda oko Kosova. Grčka strahuje da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane većinskog albanskog stanovništva na Kosovu destabilizovalo Balkan i da bi moglo da se prelije na njenog severnog suseda Makedoniju, u kojoj takođe živi velika albanska manjina, navodi agencija Rojters.
U zajedničkom saopštenju troje ministara naglašeno je da bi Srbija mogla da se brže približi EU „brzim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.