Inicijativa za Zakon o lustraciji preletača 1

Nacionalna koalicija za decentralizaciju saopštila je danas da pokreće inicijativu za donošenje Zakona o lustraciji „preletača“ koji bi se bazirao na trgovini uticajem, iz člana 366. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Pokretanje krivičnog postupka dalo bi mogućnost oduzimanja mandata poslanicima i odbornicima koji prekrajaju izbornu volju građana, težeći ka potencijalnom unovčavanju svojih funkcija, piše u saopštenju. Kako se konstatuje, samo dva meseca nakon održanih lokalnih izbora u Srbiji, sastav lokalnih parlamenata se razlikuje od izbornih rezultata. Odbornici izabrani sa lista jedne partije prelaze u drugu stranku, neretko sasvim suprotnih programskih i vrednosnih opredeljenja.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju smatra da su ova „preletanja“ suštinski slučajevi prekrajanja izborne volje građana i obesmišljavanje procesa izbora i glasanja. Reč je o zlupotrebi poverenja građana koja se dešavala i ranije, trgovini mandatima u kojoj ne znamo šta se prodaje i po kojoj ceni.

„Svi političari koji nakon izbora napuštaju svoju izbornu listu ili prelaze u drugu političku opciju, Zakonom o lustraciji „preletača“ sankcionisali bi se, tako što bi im se, po našem predlogu, oduzimali mandati ili izrekla višegodišnja zabrana kandidovanja u izbornom procesu na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, odnosno izrekla zabrana obavljanja bilo kakve javne funkcije u periodu od najmanje deset godina“, rekao je predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

Dosadašnja praksa „javne osude“ preletanja nije uspela da umanji broj takvih slučajeva, koji su naprotiv sve češći, tako da je jedino efikasno i održivo rešenje – sankcionisanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari