Inicijative mladih za ljudska prava: Ratnim zločincima nije mesto u Vladi Kosova 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Organizacije Inicijative mladih za ljudska prava Kosova i Srbije osudile su danas odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da imenuje bivšeg komandanta OVK Sulejmana Selimija za političkog savetnika, navodeći da osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u kosovskim institucijama.

„Ova odluka je usledila nekoliko dana nakon što je Selimi pušten na uslovnu slobodu, pošto je odslužio više od pet godina zatvora u ukupnom trajanju od sedam godina“, navedeno je u zajedničkom saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Srbije.

Iz organizacija podsećaju da je Sulejman Selimi osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1998-1999. godine.

Inicijative su ocenile kao zabrinjavajuće i strogo neprihvatljive izjave kosovskih zvaničnika u kojima Selimija opisuju kao heroja albanskog naroda.

„Osim što ga je premijer Kosova Haradinaj velikodušno prihvatio u svoj kabinet, drugi državni zvaničnici su nakon njegovog otpusta posetili Selimija i opisali ga kao heroja albanskog naroda. Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je ‘sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Selimijem, Kosovo bolje i bezbednije'“, navedeno je u saopštenju.

Organizacije su ocenile da Odluka o imenovanju Selimija za političkog savetnika ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru.

„Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću pozivaju sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu. Umesto toga, njihov glavni fokus treba da bude na prepoznavanju i postizanju pravde za žrtve, preživele i nestale osobe iz rata na Kosovu“, navedeno je u saopštenju.

Kao mladi ljudi Kosova i Srbije, kako su poručili iz Inicijativa, biće brana slavljenju ratnih zločinaca i u Srbiji i na Kosovu, odlučni da grade zajedničku kulturu mira na poštovanju žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari