Inspektori Prvog odeljenja beogradske kriminalističke policije koji su radili na krivičnoj prijavi protiv bivših čelnika Elektroprivrede Srbije, zamenik načelnika tog odeljenja Dejan Svilar i inspektor Predrag Pavlica, dobili su rešenja o premeštanju na niža radna mesta, dok je inspektor P.

Inspektori Prvog odeljenja beogradske kriminalističke policije koji su radili na krivičnoj prijavi protiv bivših čelnika Elektroprivrede Srbije, zamenik načelnika tog odeljenja Dejan Svilar i inspektor Predrag Pavlica, dobili su rešenja o premeštanju na niža radna mesta, dok je inspektor P. Damjanac, koji je pisao i prosledio Tužilaštvu ovu krivičnu prijavu, u četvrtak dobio rešenje o penzionisanju, saznaje Danas.
Svilaru je uručeno rešenje o premeštanju u OUP Obrenovac, dok će Pavlica ubuduće svoj posao obavljati u OUP Lazarevac, a za Damjanca je baš ovog trenutka, tačnije u četvrtak u 16 i 30 sati odlučeno da bude penzionisan, mada nije sporno da je ispunio uslove za penziju.
Ove krivične prijave, kako je medijima saopštio 24. jula Biro za informisanje MUP, podnete su tužilaštvu. Sagovornici Danasa iz tužilaštva kažu da su krivične prijave „sjajno urađene i potkrepljene dokazima protiv osumnjičenih lica“.
Kako Danas saznaje, kada je ministar policije Dragan Jočić doznao da je krivična prijava prosleđena Tužilaštvu, dvojica inspektora, zamenik načelnika kao i njihovi pretpostavljeni pozvani su na raport.
Beogradska policija podnela je krivične prijave protiv četiri bivša rukovodioca EPS zbog osnovane sumnje da su zloupotrebila službeni položaj i oštetila budžet Republike Srbije za preko 143 miliona dinara. Krivične prijave podnete su protiv bivšeg direktora JP EPS Ljubomira Gerića, bivšeg direktora Direkcije za upravljanje elektroenergetskim sistemom u JP EPS Vladimira Marjanovića, bivšeg glavnog dispečera EPS Dragana Vignjevića i bivšeg direktora Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja EPS Danice Vuković.
Oni su osumnjičeni da su od 2001. do 2004, u spoljnotrgovinskom poslu ugovorenom sa dve firme koje su registrovane u Velikoj Britaniji – „Enerdži fajnensing tim“ (EFT) i „Interfejs“, tim inopartnerima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 12.793.364 američka dolara ili 834.720.196 dinara.
Krivične prijave protiv nekadašnjih funkcionera Elektroprivrede Srbije usledile su više od tri godine nakon što je taj slučaj ispitivao Anketni odbor Skupštine Srbije, formiran na predlog Srpske radikalne stranke 5. marta 2004. Anketni odbor posle ispitivanja trgovine električnom energijom EPS i te dve firme, i finansijsko-bankarskog poslovanja koje je povezano sa tom trgovinom, nije uspeo da usaglasi zaključke.
Predstavnici šest parlamentarnih stranaka koji su činili taj odbor nisu se saglasili u oceni da li je poslovanje EPS bilo štetno po državu i Skupštini nisu podneli jedinstveni zaključak. Članovi odbora bili su podeljeni i po pitanju predloženih mera, pa su predstavnici Demokratske stranke i SRS predlagali da se dokumentacija Anketnog odbora prosledi tužilaštvu, kako bi se u sudskom postupku utvrdila krivica za zloupotrebe u poslovanju tog javnog preduzeća.
Pred odborom su svedočili tada već bivši direktor EPS Ljubomir Gerić, suvlasnik londonske kompanije EFT Vuk Hamović, kao i bivši ministri rudarstva, energetike i policije Goran Novaković, Kori Udovički i Dušan Mihajlović.
Gerić, koji je generalni direktor EPS-a bio od aprila 2001. do kraja februara 2004. godine, optužio je tada bivšeg ministra finansija Božidara Đelića i bivšu ministarku za energetiku Kori Udovički da su upravljali EPS i donosili sve važne odluke o poslovanju tog preduzeća.
Vuk Hamović je naveo da je EFT bila korektan poslovni partner EPS i da ugovori koje je sklapala sa javnim preduzećima u Srbiji nisu bili štetni po državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari