Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i mađarski premijer Ferenc Đurčanj saglasili su se juče u Budimpešti da su odnosi dveju zemalja dobri i založili se za njihovo dalje unapređenje.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Koštunica je rekao da su ti odnosi od izuzetnog značaja i da postoji apsolutna obostrana saglasnost za unapređenje, pored ostalog, infrastrukture, istakavši primer puta koji bi povezivao dve države.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i mađarski premijer Ferenc Đurčanj saglasili su se juče u Budimpešti da su odnosi dveju zemalja dobri i založili se za njihovo dalje unapređenje.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Koštunica je rekao da su ti odnosi od izuzetnog značaja i da postoji apsolutna obostrana saglasnost za unapređenje, pored ostalog, infrastrukture, istakavši primer puta koji bi povezivao dve države. O poboljšanju odnosa dveju zemalja govorio je i Đurčanj, naglasivši da je potrebno unaprediti trgovinske odnose u oba smera. Dvojica premijera su navela da su razgovarala o manjinskim zajednicama – mađarske u Srbiji i srpske u Mađarskoj.
– Od obostranog je interesa za manjinske zajednice da ne budu izvor problema – rekao je Đurčanj.
On je dodao da bi manjine trebalo da budu osnova saradnje, dok je Koštunica ocenio da „manjine predstavljaju najbolji način povezivanja dve zemlje“.
Dvojica premijera razgovarala su i o približavanju Srbije EU kao i o Kosovu.
– Mađarska podržava kompromisno rešenje i ukazuje svim učesnicima međunarodne politike da ne povlače jednostrane poteze – rekao je Đurčanj i dodao da bi trebalo naći rešenje do 10. decembra, kada se podnosi izveštaj u SB UN.
Koštunica je naveo da je upoznao mađarskog premijera o nastojanju Srbije da se nađe kompromisno rešenje i istakao da je Beograd od početka imao u vidu takvo rešenje kroz predlog suštinske autonomije, ali da se Priština od početka zalaže samo za nezavisnost.
Srbija se, kako je naveo premijer, zalaže za kompromis, a to znači da obe strane treba da učine „određene, katkad bolne ustupke“, ocenivši da se do kompromisa lakše dolazi, ako se poštuje međunarodno pravo, povelja UN, Rezolucija UN 1244 i pre svega i princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta postojeće države. Koštunica je rekao da bi Vlada Srbije poništila „odluku o nezavisnosti Kosova“, ako bi ona bila doneta, zato što na to Srbiju „obavezuje njen novi demokratski ustav u kojem se u uvodnom delu govori da je Kosovo deo Srbije“. Premijer je pozvao Đurčanja da poseti Srbiju i da nastave razgovore o bilateralnoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari