Socijalističku internacionalu (SI) vreme je pregazilo, a organizaciono su sebe doveli do sporednog koloseka, navodi za Danas Nataša Gaćeša, internacionalna sekretarka Socijalističke partije Srbije, objašnjavajući zašto je ta stranka odustala od članstva u svetskoj organizaciji političkih partija socijaldemokrata, laburista i demokratskih socijalista.


Gaćeša objašnjava da SPS želi da pristupi bloku pod nazivom „Progresivna alijansa“, jer je to „diktat vremena“.

„Valja se bolje koordinirati spram Evropske narodne partije. Dakle, SPS ima opciju članstva u Partiji evropskih socijalista, činom otvaranja pretpristupnih pregovora Srbije sa EU, i u Progresivnoj alijansi“, navodi funkcionerka socijalista.

U Demokratskoj stranci, koja je gotovo deceniju članica Internacionale, za Danas nezvanično kažu da je pridruživanje tom bloku bila želja nekadašnjeg lidera DS Zorana Đinđića, kojoj su se 2000. usprotivili njegovi saradnici poput Zorana Živkovića i Borisa Tadića.

„DS je pristupila Internacionali vođena državnim interesima jer su početkom dvehiljaditih na vlasti u Evropi bili mahom levičari, poput britanskog premijera Tonija Blera i nemačkog kancelara Gerharda Šredera. Što se SPS tiče, mi smo usmeravali njihovog predsednika Ivicu Dačića ka Internacionali, nisu tačne tvrdnje da smo ih kočili. SPS ima status posmatrača u Internacionali i teško da bi mogli da postanu članica, tako da je za njih to kiselo grožđe“, navode u DS.

Mirjana Milutinović, generalna sekretarka Pokreta socijalista, kaže za Danas da je PS podneo kandidaturu za članstvo u Evropskoj levici (EL), kada je u decembru u Madridu učestvovao na trećem kongresu EL, kao i da se očekuje da će se procedura prijema završiti do kraja 2014. godine.

„PS aktivno sarađuje sa partijama oko EL, u kojoj su okupljene 33 partije iz 24 zemlje. Te partije su izrazito levičarskih opredeljenja – borbene levice, i programski i ideološki najbliže su PS. EL ima poslaničku grupu u Evropskom parlamentu i učestvuje na evropskim izborima u maju. Istakla je kandidaturu Alesisa Ciprasa, lidera grčke Sirize, za predsednika Evropske komisije. Predsednik PS Aleksandar Vulin sastao u septembru 2013. sa Ciprasom“, precizira Milutinovićeva.

Šta je Progresivna alijansa

Progresivna alijansa, kojoj želi da se priključi SPS, je politička međunarodna organizacija koju uglavnom čine bivše članice Internacionale. Ta grupacija kao osnovni cilj ističe težnju da „postane globalna mreža progresivnih demokratskih, socijaldemokratskih, socijalističkih i radničkih stranaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari