Osim slave Aranđelovdana, koja je jedna od masovnijih slava u Srbiji, što je bio povod da Skupština Srbije u petak ne radi, Milan Nikolić, politički analitičar, ocenjuje za Danas da je jučerašnji dan proglašen za neradni zbog kraćeg predaha kako bi vladajuća koalicija u internim dogovorima sa poslaničkim klubovima, pokušala da nađe nekakav dogovor ili reši probleme nastale zbog izgubljenog vremena i propuštenih prilika.

– Teme njihovih dogovora mogu biti različite, od otklanjanja nesporazuma oko pojedinih diplomatskih istupa, preko nesuglasica nastalih u procesu raspoređivanja mesta u upravnim odborima javnih preduzeća, do pokretanja pitanja o mogućim novim koalicijama u vladajućim strukturama – objašnjava Nikolić.

Ivan Andrić, poslanik na listi LDP u Skupštini i član Predsedništva i Političkog saveta LDP, za Danas kaže da u petak nije otkazana samo plenarna sednica već i svi odbori, koji rade po sat vremena. To prema njegovom mišljenju nema veze sa Aranđelovdanom. Na pitanje Danasa koji bi tome razlog mogao da bude, Andrić je odgovorio da uvek postoji politički, a ne organizacioni razlog koji bi vladajuća koalicija trebala da saopšti javnosti.

– Vladajuća većina pravi pauzu ne samo jedan dan, već nekoliko dana. Te pauze niko ne ume da objasni. Lažna slika o radu Skupštine se pravi time što Skupština nekada radi po 20 sati dnevno. To je stalna manipulacija. Ne može se nekada raditi 20 sati, a nekada ne raditi uopšte. Podsetiću da Skupština nije radila dva meseca. Za to je, pre svega, odgovorna predsednica skupštine, jer ona određuje vreme kada parlament radi, a kada ne. Mislim da smo u petak mogli da radimo. Nismo morali da radimo do 22 sata, ali mogli smo do 14 i svi bi stigli na slave – objasnio je Andrić.

Prema njegovom mišljenju, vladajuća koalicija nema načina da izbegne raspravu o poverenju Vladi, koja je zakazana za sledeći petak.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, za naš list kaže da bi, imajući u vidu koliko Skupština efikasno radi i čime se bavi, možda bilo i poželjno da se ovaj dan pauze iskoristi oko dogovora na koji će se način razgovarati i koja će procedura biti za raspravu o poverenju Vladi. Kapacitet za rad poslanika je ionako mali, tako da je pitanje koliko bi oni bili efikasni i da su juče sedeli u poslaničkim klupama – zaključio je Stojiljković.

 

SNS spremna za glasanje o poverenju Vladi

Beograd – Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ponovio je juče da će ta stranka u Skupštini glasati za obaranje Vlade Srbije. Glasaćemo za nepoverenje Vladi, rekao je on, ne samo zbog politike koja se vodi prema KiM, već i zbog teške ekonomske i socijalne krize i neodgovarajućih mera za njeno prevazilaženje. Vučić je predstavio i mere svoje stranke za revitalizaciju srpskih agrara. Država bi po njemu trebalo da reprogramira fiskalne obaveze iz 2008. godine poljoprivrednim proizvođačima, da primenjuje antidamping mere, da proširi listu za izvozne podsticaje, kao i da se za uvoz mašina ukinu carine. Vučić je dodao da bi trebalo i reprogramirati obaveze prema Fondu za razvoj po osnovu kredita za poljoprivrednu proizvodnju, obezbediti dodatna sredstva za rekonstrukciju sistema navodnjavanja, regresirati cene gasa za proizvodnju, kao i da se NBS sa poslovnim bankama dogovori o kreditiranju primarne proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari