a potrebno da Skupština jasno stavi do znanja i potencira suverenitet i teritorijalni integritet na svojoj celokupnoj teritoriji.
Zato se amandmanom dodaje novi član zakona koji sadrži interpretativnu deklaraciju, odnosno izjavu kojom se tumače značenja pojmova i određene reči u tom međunarodnom ugovoru, navodi Nikolić.

a potrebno da Skupština jasno stavi do znanja i potencira suverenitet i teritorijalni integritet na svojoj celokupnoj teritoriji.
Zato se amandmanom dodaje novi član zakona koji sadrži interpretativnu deklaraciju, odnosno izjavu kojom se tumače značenja pojmova i određene reči u tom međunarodnom ugovoru, navodi Nikolić. Deklaracija se odnosi na preambulu Sporazuma i članove 2, 4 i 135, kojima se podvlači značaj poštovanja međunarodnog prava, i po kojima, to što se Sporazum ne primenjuje na Kosovu koje je trenutno pod međunarodnom upravom, ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova niti određivanje njegovog konačnog položaja prema istoj rezoluciji.

Ponovo kletve u parlamentu

Tokom jučerašnje rasprave poslanici su se ponovo bavili i značajem kletvi u srpskom narodu, a ponovo se i klelo. Kletve je ponovo izazvala tvrdnja Željka Ivanjija, poslanika G17 plus, koji je rekao: „Nama trebaju evropski standardi, a ne kletve i nadrilekari“. Te njegove konstatacije izazvale su niz replika poslanika Srpske radikalne stranke. Vjerica Radeta je replicirajući Ivanjiju ponovila: „Prokleti bili svi oni koji priznaju nezavisnost Kosova, prokleti bili oni koji su prodali Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića i oni koji pokušavaju da ubiju Vojislava Šešelja u Hagu“. Nataša Jovanović iz SRS-a upitala je Ivanjija zašto „jednu nacionalističku priču priča u Savetu Evrope, a drugu u Skupštini Srbije“, dok je Gordana Pop Lazić podsetila Ivanjija na Lazarevu kletvu. Na sve ove optužbe odgovorio je Ivanji konstatacijom da je „srećan što na njega nisu bačene kletve“.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče da će radikali glasati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, jer je Vlada prihvatila njihov amandman na zakon o tom sporazumu.

Preševska dolina ili Pčinjski okrug

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi i radikal Borislav Pelević nastavili su juče polemiku o nazivima opština na jugu Srbije, nepriznatim diplomama prištinskog univerziteta i terminu „Šiptari“. Halimi je juče ponovo, u ime Alabanaca Preševske doline zatražio da se preispita odluka Vlade Srbije o nepriznavanju diploma prištinskog univerziteta sa pečatom Unmika. Odgovorio mu je Borislav Pelević, poslanik SRS-a, pitanjem zašto studenti iz Bujanovca i Preševa ne studiraju u Nišu i Beogradu. Pelević je naglasio i da Preševska dolina ne postoji, već samo Pčinjski okrug. Replicirajući Peleviću, Halimi je zatražio da se u parlamentu zaustavi širenje „vokabulara mržnje“ dok je Pelević tražio da se zaustavi Halimijev otvoreni separatizam.

– Predstavnik Vlade je uz neke tehničke ispravke koje sam učinio prihvatio amandman SRS na Predlog zakona o ratifikaciji SSP-a. Očekujem da bi zakon mogao da bude izglasan i uz glasove SRS – rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

VUČIĆ: U ponedeljak poziv na opozicionu saradnju

Beograd – Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić uputiće u ponedeljak zvaničan poziv predstavnicima Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije za opozicionu saradnju, saopšteno je iz SRS. Na konferenciji za novinare generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić nije želeo da govori o konkretnim vidovima saradnje koji će biti ponuđeni predstavnicima „narodnjačke“ koalicije, ali je rekao da će se predlog odnositi na postizanje dogovora o međusobnom nenapadanju i o drugim oblicima parlamentarne i vanparlamentarne saradnje opozicije.

On je dodao da je SSP uz taj amandman prihvatljiv za radikale. Upitan u kojoj formi će amandman biti ugrađen u zakon, Nikolić je rekao da će to biti učinjeno kao što je predloženo.
– Sporazum ne diramo i ne menjamo, ali u zakon o ratifikaciji ubacujemo obavezu Vlade Srbije da SSP tumači tako da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije – objasnio je Nikolić.
Prema njegovim rečima, postojala su dva izraza koje Vlada Srbije nije htela da prihvati, ali se zajedničkim radom došlo do istih odredbi samo „malo drugačije formulisanih“.
– Predlagao sam da navedeno tumačenje SSP-a bude sastavni deo sporazuma, a onda smo se složili da ne treba da ulazimo u sporazum koji je već potpisan, nego da kažemo da će se Srbija u primeni SSP-a uvek rukovoditi navedenim tumačenjem – kazao je Nikolić.
On je dodao da postoji još jedna izmena, ali o njoj nije želeo da govori.
Amandman koji je Srpska radikalna stranka uputila Vladi Srbije odnosi se na član 135. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim se u skladu s Rezolucijom UN 1244, taj sporazum ne primenjuje na teritoriji Pokrajine, koja je pod međunarodnim protektoratom, ali radikali traže da to ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova, niti određivanje njegovog konačnog položaja prema istoj rezoluciji.
Amandmanom se traži da Skupština tu formulaciju „razume kao potvrdu teritorijalnog integriteta Srbije, a posebno kao potvrdu da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, što je garantovano Rezolucijom 1244 SBUN“.
Za razliku od radikalskog predloga, poslanici Socijalističke partije Srbije predložili su da Skupština usvoji takozvanu interpretativnu izjavu, čime se ne menja SSP, već Srbija samo iskazuje jasan stav kako tumačiti pomenuti član. Izjava bi trebalo da glasi – „Srbija razume ovaj sporazum kao akt kojim se poštuje njen integritet, u skladu s Rezolucijom 1244. Ukoliko bi uslov za pridruživanje EU bio da Srbija prizna Kosovo, Srbija se više ne bi smatrala obaveznom da poštuje odredbe SSP-a i on bi za nju prestao da važi“.
I za Novu Srbiju, kako je juče objasnio Velimir Ilić, lider ove stranke, prihvatljiv je tekst u kome stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije.
– Mi smo tražili da SSP prati Ustav Srbije. Naš Ustav je jasan, Kosovo je sastavni deo Srbije, a Srbija je jedinstvena i celovita. Može se razgovarati sa EU i potpisivati sporazum s jedinstvenom Srbijom, s Kosovom u Srbiji. Mi smo tražili da se to ugradi, zato smo i tražili naknadne razgovore sa EU, da se to definiše u ovom sporazumu i onda ništa ne bi bilo sporno – rekao je Ilić ističući da je ekonomski deo SSP-a odličan i da samo nedostaje – Srbija celovita sa Kosovom.
Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe LDP-a, apelovao je i juče na vladajuću koaliciju da postigne minimum dogovora s radikalima i „narodnjacima“ oko Sporazuma o stabilizaciji, jer podeljena Srbija ne može ići u Evropu.
Jovanović je juče rekao i da je razočaran što u trenutku kad se vodi rasprava o SSP-u, najvažnijem ugovoru u istoriji Srbije, u skupštinskoj sali nema predsednika države i predsednika Vlade i što potpredsednik zadužen za evropske integracije, nema nijedan odgovor na pitanja koja su vrlo ozbiljna i koja se ne mogu zaobilaziti.
– Zašto SRS, DSS i DS imaju punu saglasnost oko energetskog sporazuma sa Rusijom, koji je po nama loš i u suprotnosti s interesima zemlje, a nemaju oko mnogo važnijeg ugovora, SSP-a – rekao je Jovanović.
– Niti interpretativna deklaracija, niti amadmani ne mogu da promene, niti poboljšaju tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – kazao je juče Slobodan Samardžić, objašnjavajući da poslanici njegove stranke neće glasati za SSP.
On je rekao ta interna deklaracija ne bi bila dovoljna garancija pri poštovanju teritrorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Samardžić je izrazio i sumnju da će Vlada Srbije poštovati interpretativnu garanciju, jer je na izvestan način ona prihvatila Euleks. „Mi tražimo da se Evropska unija, kao ugovorni partner obaveže da će poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije“, rekao je Samardžić
Na njegove reči reagovao je Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a, pitajući kolege iz DSS-a: „Šta mi ovde u Skupštini Srbije tražimo ako unapred ne verujemo da će Vlada Srbije da poštuje Sporazum koji je dogovoren, ako ne verujemo da će poštovati Ustav Srbije“.
Nikolić je podsetio poslanike DSS-a da je SSP njihovo delo i da radikali sada pokušavaju amandmanima da poboljšaju tekst.
– Mi možemo da donesemo zakon koji će obavezivati Vladu. Zato razmislite malo. Imate još malo vremena, jer ništa nam ne vredi taj sporazum bez ove interpretativne deklaracije – rekao je Nikolić.
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU definiše uslove za slobodan protok robe, kretanje radnika i kapitala, kao i saradnju u nizu oblasti – od usklađivanja propisa, do političkog dijaloga i finansijske saradnje Srbije i EU. Sporazumom su obuhvaćeni trgovina, carina, subvencije, damping i koncesije, zaštita potrošača, konkurencije, intelektualne i industrijske svojine, javne nabavke, socijalna politika, obrazovanje, transport, energetika i životna sredina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari