Predstavnik Evropske unije (EU) u pregovaračkoj „trojci“ za Kosovo Volfgang Išinger doputovao je juče u dvodnevnu neformalnu posetu Beogradu. Portparol nemačke ambasade Marko Čadež precizirao je agenciji Beta da bi Išinger trebalo da se sastane s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem.

Predstavnik Evropske unije (EU) u pregovaračkoj „trojci“ za Kosovo Volfgang Išinger doputovao je juče u dvodnevnu neformalnu posetu Beogradu. Portparol nemačke ambasade Marko Čadež precizirao je agenciji Beta da bi Išinger trebalo da se sastane s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem. Išinger će takođe razgovarati s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem, kao i s predstavnicima nevladinih organizacija.

Bocan – HARČENKO: 10. decembar ne mora biti kraj pregovora

Moskva – Predstavnik Rusije u međunarodnoj „trojci“ za pregovore o Kosovu i Metohiji Aleksandar Bocan – Harčenko izjavio je juče da 10. decembar nije rok za završetak pregovora o statusu te srpske pokrajine. Bocan – Harčenko je agenciji Beta rekao da je 10. decembar rok za podnošenje izveštaja „trojke“ Savetu bezbednosti UN o rezultatima pregovora o statusu, ali da to ne znači i završetak pregovora.

– Kao učesnik ‘trojke’ orijentišem se na to da 10. decembar predstavlja konačan rok za podnošenje izveštaja – rekao je ruski diplomata, dodavši da će posle toga izveštaj biti razmatran u Savetu bezbednosti UN.

– A šta će biti dalje rešavaće Savet bezbednosti UN, a ne ‘trojka’ – dodao je Bocan – Harčenko.

Drugi član pregovaračke „trojke“, predstavnik EU Volfgang Išinger, rekao je da posle 10. decembra mora da bude doneta odluka o trajnom statusu Kosova.

– Ko želi drugačije da interpretira situaciju vara se. Generalni sekretar UN je od nas tražio izveštaj, a ne međuizveštaj – rekao je nemački diplomata za bečki „Standard“.

Treći član međunarodne pregovaračke „trojke“ je Frenk Vizner, predstavnik SAD.

Čadež je dodao i da će nemački diplomata razgovarati sa ambasadorima ostalih pet zemalja članica Kontakt grupe – SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Italije. Išinger, kao i tokom nedavne posete Prištini, neće davati izjave novinarima.
Pregovaračka trojka u kojoj su i predstavnici SAD i Rusije Frenk Vizner i Aleksandar Bocan – Harčenko imali su 30. avgusta u Beču odvojene sastanke s delegacijama Beograda i Prištine.
Išinger će posle posete Beogradu u sredu otputovati u Brisel gde će s funkcionerima Evropske unije razmeniti mišljenje o toku novih pregovora o Kosovu. Ministri inostranih poslova EU će na nezvaničnom sastanku, na kojem nema zaključaka i odluka, 7. i 8. septembra u portugalskom gradu Vijana du Kastelo temeljito raspravljati o rešavanju kosovskog problema.
Na ministarskom sastanku će, prema najavama, biti reči i o tome kako da Evropska unija zauzme jedinstven stav prema budućnosti Kosova ukoliko srpsko-albanski pregovori do 10. decembra ne rezultiraju dogovorom.
Pred Išingerov dolazak ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić skrenuo je pažnju da Beograd neće pristati na pokušaj Prištine da promeni dnevni red, odnosno na predlog albanske delegacije da se do 10. decembra razgovara o budućim odnosima Srbije i Kosova kao dve nezavisne države, a ne o statusu Kosova. Samardžić je, kako prenosi BBC, takođe rekao da će pregovori morati da se nastave i posle 10. decembra i da će to shvatiti i predstavnici zapadnih zemalja koji smatraju da proces tog dana mora da bude okončan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari