Isti cilj (ne) spaja posvađane 1Foto: Beta/Milan Obradović (Arhiva)

Posle nedovršene teme bez zaključka treba li opozicija na sledeće izbore da izađe u jednoj ili više kolona, prošle nedelje se otvorila nova tema o jednoj koloni protivnika vlasti u borbi za izborne uslove.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saglasili su se da se za izborne uslove treba boriti u jednoj koloni, a da se o izlasku na izbore treba dogovoriti u opoziciji, ali da svakako i ako se izlazi u više kolona mora da postoji sporazum o nenapadanju i zajedničkom čuvanju kutija.

Obradović je u onlajn debati „Kako do demokratije – šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema“ rekao da se za izborne uslove treba boriti u jednoj koloni, a posle toga sesti i videti istraživanja, te odlučiti da li se treba ići u jednoj, dve ili više kolone i da po pitanju izlaska na izbore treba biti pragmatičan.

Tepić je navela da se u tom smislu apsolutno slaže sa Obradovićem i da bez obzira na to da li će se ići u jednu, dve ili tri kolone, mora postajati jedinstvo oko nenapadanja i čuvanja glasačkih kutija.

Budući da je predstavnik Udružene opozicija Srbije, čiji je SSP, član prestao da dolazi na sastanke koje oraganizuju Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena stranka, Pokret Jedan od pet miliona, Inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret Srce grada i Čuvari Starog grada, a da su se Dveri odlučile na samostalan put, postavlja se pitanje da li je moguća jedna kolona čak i u borbi za fer uslove za glasanje.

Pitanje dobija na težini i ako se uzmu u obzir obostrana postizborna prepucavanja i optužbe poput one da opozicija nisu oni koji su izašli na prošlo glasanje.

Okupili se ili ne u jednu kolonu oko uslova za glasanje, opoziicju će verovatno okupiti jedan sto za koji će sesti nasuprot vlasti a uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta. Ne treba izgubiti iz vida i činjenicu da se protivnici ovog režima uglavnom slažu oko zahteva prema vlasti koji bi učinili izborne uslove demokratskim.

Na pitanje može li se opozicija u jednom stroju boriti za uslove posle silnih optužbi Zoran Hamović, predsednik Političkog saveta i član Predsedništva PSG, odgovara da ne postoje dve kolone, postoje različiti pristupi istom cilju.

– Mi smo uvek otvoreni za saradnju, ne zameramo drugim opozicionim strankama i pokretima na izboru sopstvenih načina borbe za izborne uslove. Principijelno smo odavno jasno povukli crvenu liniju s kim možemo da sarađujemo, a koga svrstavamo u aktuelne I buduće ideološke protivnike – navodi on.

Predsednik DSS Miloš Jovanović kaže da mu se čini „da je do sada u delovanju opozicije bilo poprilično sujeta i politikantskih kalkulacija (pa i optužbi) ali sve je moguće kada postoji volja i kada se stvari rade u dobroj veri.

Lider Nove stranke Aris Movsesijan smatra da opozicija mora da dođe do referendumskog pitanja: Da li ste za demokratiju?

– Nije važno kog je opredeljenja stranka ako je pitanje ispravno. Srbija nema vremena, a strpljenje je potrebno. Nova stranka je promenila rukovodstvo i pitanje je zašto to nije bitno ostalom delu na opozicionom delu  političkog neba koje je suprotstavljeno režimu Aleksandra Vučića – navodi on.

Upitan da li je spreman na jednu kolonu, on odgovara da je spreman za sve što je u interesu Srbije koju će poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari