Prva međuvladina konferencija Srbije i EU, kojom zvanično počinju pregovori o članstvu Srbije, biće održana danas u Briselu. Delegaciju Srbije predvodiće premijer Ivica Dačić, a u njoj će biti i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Evropsku uniju će predstavljati ministar spoljnih poslova Grčke, zemlje koja predsedava EU, Evangelos Venizelos, evropski komesar za proširenje Štefan File kao i jedan broj ministara za spoljne ili evropske poslove zemalja članica Unije.

Premijer Dačić juče je rekao da je današnji dan za Srbiju istorijski jer počinje nova era. „Uspeli smo da dođemo do kraja teškog početka, da se izborimo za datum početka pregovora. Ponosan sam, bez lažne skromnosti, na rezultat koji smo postigli“, istakao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je juče da je cilj Srbije da posao oko pristupanja EU završi do 2018, a da očekuje da će 2020. Srbija postati punopravni član Unije. „Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020“, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije. Vučić kaže da je današnji dan važan i veliki za Srbiju.

On je rekao da je Vlada na jučerašnjoj sednici usaglasila neka pitanja u vezi sa pregovaračkim okvirom Srbije, kako bi jednoglasno izašla pred partnere u Briselu. Prema njegovim rečima, to se pre svega odnosi na poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa sa Kosovom, ali ne samo na to poglavlje i da je među tim pitanjima i izjašnjavanje građana o pristupanju EU na referendumu koji bi mogao da bude održan 2019.

Govoreći o pregovaračkom okviru, Vučić je rekao da se još ne zna tačno kako će izgledati poglavlje 35, za koje skrining počinje sutra, rekavši da neke stvari mogu da iskrsnu i da neće sve biti lako.

Vlada Srbija usvojila je u petak Uvodnu izjavu, koju će srpska delegacija predstaviti danas na međuvladinoj konferenciji. Dokument je usvojen pod oznakom „poverljivo“ i njegov sadržaj neće biti dostupan javnosti do završetka međuvladine konferencije. Isto se odnosi i na Pregovarački okvir EU, koji će takođe danas predstavnici Evropske komisije predstaviti delegaciji Vlade Srbije. Na osnovu izjava srpskih državnika može se zaključiti da je u tom dokumentu navedeno da Srbija očekuje da bude spremna za ulazak u EU 2018, a da očekuje da će u nju ući 2020.

Prva međuvladina konferencija je prilika da se razmene opšti stavovi između predstavnika EU i Srbije, predstavi Pregovarački okvir EU, pregovarački tim Srbije i predloži kalendar sastanaka u okviru procesa skrininga koji prethodi suštinskim pregovorima, kao i kalendar narednih sastanaka međuvladine konferencije po pregovaračkim poglavljima koja se budu otvarala.

Kako se očekuje, Evangelos Venizelos, šef diplomatije Grčke, delegaciji Srbije obrazložiće „Generalni stav EU“ za pregovore. U „Generalnom stavu EU“, u koji je imala uvid agencija Beta, između ostalog se navodi da Beograd i Priština moraju „ulagati napore da se postepeno dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova u vidu pravno obavezujućeg sporazuma pre nego što Srbija postane članica EU“. Isto to se navodi u drugom ključnom dokumentu, „Okviru za pregovore“ – merilima, načelima i mehanizmu pregovora, koji će takođe Venizelos i evropski komesar Štefan File uručiti čelnicima srpske vlade.

Taj proces, navodi se u oba dokumenta, mora zajamčiti da jedna strana drugu ne može zaustaviti na evropskom putu.

Promene već tokom pregovora

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naveo je da je prva međuvladina konferencija veliki momenat i prilika za srpsku stranu da predstavi svoje planove kako da odgovori na izazove koji su pred njom. On očekuje da građani promene osete već tokom pregovora. Devenport je ukazao da su poglavlja 23 i 24 bez sumnje najprioritetnije oblasti. „Mogu da kažem da, što se tiče reforme pravosuđa, želimo da vidimo suštinski napredak i tokom pregovora“, rekao je Devenport, koji je kao poseban problem naveo neefikasnost sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari