Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je juče, povodom nastavka izgradnje objekta na Gazimestanu, da za taj projekat postoji sva potrebna dokumentacija od opštine Obilić i da je gradnja legalna.
– Ipak, Vlada Kosova želi da po tim pitanjima, koji se tiču manjinske zajednice bude veoma obzirna i prošle srede je premijer Agim Čeku pokrenuo to pitanje u Vladi.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je juče, povodom nastavka izgradnje objekta na Gazimestanu, da za taj projekat postoji sva potrebna dokumentacija od opštine Obilić i da je gradnja legalna.
– Ipak, Vlada Kosova želi da po tim pitanjima, koji se tiču manjinske zajednice bude veoma obzirna i prošle srede je premijer Agim Čeku pokrenuo to pitanje u Vladi. Oni sada rade na administrativnoj odluci kojom će se zabraniti svako dalje izdavanje dozvola za gradnju u zaštićenim zonama koje predviđa Ahtisarijev plan – rekao je Ivanko novinarima.

Ukinuti diskriminatorsku uredbu

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je civilna misija u nekoliko navrata zatražila od Vlade Kosova da ukine diskriminatarsku uredbu prema kojoj vlasnici motornih vozila ne mogu da registruju svoje automobile dok ne izmire dugovanja za struju. „Obećali su da će staviti van snage protokol o saradnji Ministarstva za energetiku i MUP Kosova ali je na njima da to i učine. UNMIK očekuje da će oni to uraditi“, dodao je Ivanko.

U neposrednoj blizini spomeničkog kompleksa Kosovskoj bici na Gazimestanu kod Obilića nastavljeni su obimni građevinski radovi, koji su bili obustavljeni zbog intervencije međunarodne zajednice i kancelarije specijalnog izaslanika UN Marti Ahtisarija, javlja KIM radio.
Izgradnja objekta dugačkog nekoliko desetina metara bila je prekinuta prošle godine u vreme bečkih pregovora i kada se razgovaralo o utvrđivanju zaštitnih zona oko kulturno-istorijskih spomenika. Radovi su obustavljeni jer, kako je tada objašnjeno, izvođač radova nije imao dozvolu za gradnju, pa je doneta hitna odluka da se oni prekinu. U proteklih deset dana podignut je prvi sprat zgrade i već je narušena ambijentalna celina, a sa magistralnog puta Mitrovica-Priština sada se može videti samo gornji deo Spomenika kosovskim junacima koji je delo srpskog arhitekte Aleksandra Deroka.
Predsednik opštine Obilić Ismet Hašani tvrdi da se prostor na kome se ovaj objekat gradi ne nalazi u okviru kompleksa kulturno-istorijskog spomenika Gazimestan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari