Lider Srpske liste Oliver Ivanović juče je izjavio da „Srbi još nemaju stav o izborima koji će na Kosovu biti održani 24. novembra“.
– Nadam se da da smo ipak naučili lekciju iz 2004. Tada 97 od posto Srba nije izašlo na izbore, bio je to gotovo stopostotni bojkot. Međunarodna zajednica, međutim, te izbore je priznala kao i institucije koje su formirane iz njih.

Lider Srpske liste Oliver Ivanović juče je izjavio da „Srbi još nemaju stav o izborima koji će na Kosovu biti održani 24. novembra“.
– Nadam se da da smo ipak naučili lekciju iz 2004. Tada 97 od posto Srba nije izašlo na izbore, bio je to gotovo stopostotni bojkot. Međunarodna zajednica, međutim, te izbore je priznala kao i institucije koje su formirane iz njih. Srbi nisu mogli da se nametnu kao vaninstitucionalni faktor, izgubili su mesto u institucijama i ostali smo bez političkog uticaja, a razgovori o statusu Kosova samo su ubrzani – rekao je Ivanović za FONET.
On kaže da je „u osnovi priče bila dosta naivna ideja da, ako nema kosovskih Srba u institucijama u Prištini, onda će Beograd dobiti mnogo veća ovlašćenja“.
Ivanović ocenjuje da su se Srbi, da su bili u institucijama, mogli uključiti mnogo ozbiljnije i organizovanije u razgovore o decentralizaciji, kao i da se zaštite od preglasavanja u institucijama, a verovatno i u bezbednosti.
– Tu bismo imali sigurno mnogo bolje rezultate od pregovaračkog tima… a Beograd je zbog tog bojkota svoje pozicije znatno oslabio. Naša pozicija je daleko jača, ako imamo i autentičan glas Srba s Kosova, a naš stav o nezavisnosti je isti kao stav zvaničnog Beograda – zaključio je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari