IVANOVIĆ: Kosovska Mitrovica, Beograd – Plan specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Martija Ahtisarija za kosovske Srbe je neprihvatljiv – poručilo je juče više od 10 hiljada kosovskih Srba s protesta na Trgu Šumadija u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, javlja KIM radio iz Čaglavice.

IVANOVIĆ: Kosovska Mitrovica, Beograd – Plan specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Martija Ahtisarija za kosovske Srbe je neprihvatljiv – poručilo je juče više od 10 hiljada kosovskih Srba s protesta na Trgu Šumadija u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, javlja KIM radio iz Čaglavice.
Na protestnom skupu koji je održan pod sloganom „Za Kosovo i Metohiju u Srbiji“ kosovski Srbi su izrazili jedinstven stav da „ne prihvataju Ahtisarijev plan, niti se mire s nezavisnim Kosovom – otimanjem dela teritorije i razbijanjem države Srbije“.

U subotu protest Samoopredeljenja

– Lideri Pokreta Samoopredeljenje pozvali su juče građane KIM da se u subotu masovno priključe demonstracijama protiv plana Martija Ahtisarija. U Samoopredeljenju tvrde da je Ahtisarijev predlog „u saglasnosti s planovima Beograda“. Na konferenciji za novinare potvrđeno je da će demonstracije početi u 14 sati ispred sedišta Samoopredeljenja u prištinskom naselju Pejton i da će demonstranti prošetati glavnim gradskim ulicama. Beta prenosi tvrdnje Albina Kurta, lidera Samopredeljenja, da „skup nije prijavljen policiji, jer ga ona ne bi odobrila“. Kurti traži da se o statusu KIM ne pregovara s Beogradom, već da se proglasi nezavisnost.

Povodom jučerašnjih demonstracija Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice i za subotu najavljenog protesta pokreta Samoopredeljenje u Prištini, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da „građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo“.

Vlastima u Beogradu upućen je poziv da što pre formiraju Skupštinu i pregovarački tim kako bi mogli da zastupaju interese Srbije i kosovskih Srba.
Juče su određeni i članovi odbora koji će zastupati interese Srba – predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KIM Milan Ivanović i predsednici opština sa severa Kosova. Oni bi, kako je ranije najavljeno, trebalo uskoro da razgovaraju s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije koje se zalažu za opstanak KIM u Srbiji.
– Srbi nikada neće dati Kosovo. Ako rešenje bude nametnuto i oni imaju pravo na samoopredeljenje – naglasio je Milan Ivanović na jučerašnjem mitingu koji je organizovalo SNV severnog KIM, prenosi Beta.
Osim Ivanovića govorili su predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić, predsednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, predstavnici studenata Prištinskog univerziteta izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu. Potom je organizovana protestna šetnja do mosta na reci Ibar koji deli južni albanski od severnog srpskog dela grada. Iz SNV severnog KIM najavljeno je da će se u narednih desetak dana dana protesti održati i u kosovskom Pomoravlju, centralnom KIM i Štrpcu, a za 27. februar i u Beogradu ispred Ambasade SAD u Srbiji
Prema procenama agencija jučerašnji miting u severnom delu Kosovske Mitrovice bio je najmasovniji skup Srba sa severa KIM od uvođenja međunarodnog protektorata juna 1999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari