Institucije Kosova veruju da će tokom formiranja nove opštine severna Mitrovica imati isti uspeh kao u Gračanici, dok Beograd najavljuje preduzimanje mera za sprečavanje ovog procesa, piše prištinski dnevnik Koha Ditore. Državni sekretar u ministartsvu Srbije za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da tim za pripremu opštine Severna Mitrovica, koji je ove nedelje imenovao šef međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt, „neće imati uspeha“.

„Opština na severu de fakto je formirana 2002. sporazumom između UNMIK-a i Vlade Srbije i taj sporazum je na snazi. Srbi u tom delu priznaju samo autoritet UNMIK-a“, rekao je Ivanović za prištinski dnevnik. Sa druge strane, Vlada Kosova navodi da su „Srbima u severnom delu zemlje potrebne funkcionalne opštine koje će im pružiti usluge i ekonomski razvoj“. „Građani Kosova u severnom delu zemlje su veoma nezadovoljni aktuelnom situacijom, kako socijalnom tako i ekonomskom. Tim koji treba da pripremi opštinu severna Mitrovica nije imenovan za uspostavljanje saradnje sa Srbijom, već za realizaciju projekta koji je predviđen Ustavom Kosova i Ahtisarijevim paketom“, rekao je portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići.

List podseća da su takvi timovi bili imenovani i za druge srpske opštine na Kosovu – Gračanicu, Klokote i Ranilug, koje su već formirane na poslednjim opštinskim izborima. „Ivanović je iste ocene dao i za Gračanicu i druge opštine, ali se pokazalo da je pogrešio“, rekao je Krasnići. Pripremni tim, koji je Fejt imenovao, ima tehnički mandat da pripremi resurse, sredstva i administrativne strukture neophodne za buduće osnivanje i funkcionisanje opštine severna Mitrovica. Vlada Srbije je najavljivala organizovanje izbora u Mitrovici, navodi Koha Ditore i prenosi izjavu Ivanovića da će se izbori održati krajem aprila. I institucije Kosova najavljuju organizovanje opštinskih izbora u ovom delu Kosova, ali predsednik Fatmir Sejdiu još nije odredio datum izbora. U strategiji Vlade Kosova i međunarodnog civilnog predstavnika o integraciji severa Kosova u prištinske institucije najavljeno je da će uskoro biti održani lokalni izbori u opštini severna Mitrovica, koje će organizovati Priština.

Pritisak na Beograd

Priština – Politički predstavnici Albanaca na Kosovu zatražili su od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Beograd kako bi se sprovela strategija za integraciju severa Kosova, preneo je prištinski dnevnik Zeri. Poslanik Alijanse za Budućnost Kosova i ujedno stručnjak za pitanja bezbednosti Naim Maloku je rekao da međunarodni faktori treba da traže od Beograda da prekine negativni uticaj na kosovske Srbe koje koristi, kako je naveo, „kao instrument za destabilizaciju Kosova“. Euleks i sama EU trebalo bi da vrše pritisak na Beograd oko sprovođenja nove strategije za integraciju severa Kosova, koju su najavili međunarodni faktori i institucije Kosova, rekao je Maloku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari