U petak od 12 do 14 sati imali smo sastanak sa zamenikom premijera i ministrom policije Ivicom Dačićem na kome smo podneli izveštaj opštinske komisije o šteti koju su albanskim porodicama napravili pripadnici jedinice Žandarmerije, a koja iznosi oko šest miliona dinara.

Zatražili smo i povlačenje pripadnika ovih jedinica, a da umesto njih sve zadatke obavlja multietnička policija – rekao je za Danas, nakon sastanka u Beogradu održanog iza strogo zatvorenih vrata, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

– Ministar Dačić, kako sam ja stekao utisak, nije bio dovoljno informisan o svim akcijama jedinica Žandarmerije i šteti koju su pričinili Albancima u preševskoj opštini, pre svega o pretresu četiri kuće nakon incidenta 14. jula, kada je došlo do eksplozije u naselju Železnička stanica. Od ministra Dačića zatražili smo da slučaj prekoračenja ovlašćenja razmotri, jer on na nivou nadležnih službi može da proveri eventualnu odgovornost pripadnika Žandarmerije – rekao je Mustafa, izražavajući zadovoljstvo ovim sastankom i naglašavajući da će „na jugu Srbije biti bolje ukoliko Albanci budu više uključeni u aktivnosti pogranične policije“.

Mustafa kaže da će prvi potez „iskrenog odnosa“ ministra Ivice Dačića prema albanskoj nacionalnoj zajednici na jugu Srbije biti otvaranje tri pogranična prelaza s Republikom Makedonijom, a to su Miratovac – Lojane, Strezovce – Sopote i Slavujevac – Petrovac, o čemu postoji odluka Vlade Srbije od 11. novembra 2007. godine.

Odgovarajući na pitanje Danasa čime on lično nije bio zadovoljan na sastanku s Dačićem, predsednik preševske opštine je rekao: „Tražimo bolju saradnju s lokalnim samoupravama, kao i integraciju Albanaca u državne institucije države Srbije, a pogotovu u policiju. To se posebno odnosi na granične prelaze i ove koje tek treba da otvorimo.“.

U delegaciji Albanaca s juga Srbije nije bio Riza Halimi, ali ni predsednik opštine Bujanovac iz njegovog PDD Šaip Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari