Ivošević: Opozicionari mogu da izjave ustavnu žalbu 1Foto: Medija centar

Deo opozicije koji smatra da su vanredni izbori u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac raspisani mimo zakonskih uslova može zbog toga da izjavi ustavnu žalbu i pokrene postupak pred Ustavnim sudom i na taj način pokuša da potvrdi svoj stav o nelegalno raspisanim izborima.

S obzirom na to da opozicioni Savez za Srbiju smatra da je predsednica Skupštine Maja Gojković nelegalno raspisala izbore u ove tri opštine jer nisu postojali uslovi za vanredno raspisivanje izbora, već su oni veštački napravljeni, pitali smo Zorana Ivoševića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Union, postoji li pravni put kojim bi opozicija mogla da ospori raspisivanje ovih izbora. Ivošević za naš list kaže da u slučajevima kada za povredu nekog propisa ne postoji nijedan zakonom predviđen postupak, a što je sada slučaj, postoji mogućnost korišćenja ustavne žalbe, odnosno pokretanje postupka pred Ustavnim sudom.

U članu 170 Ustava piše da se „ustavna žalba može izjaviti protiv pojedinačnih akata ili radnji državnih organa ili organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, a kojima se povređuju ili uskraćuju ljudska ili manjinska prava i slobode zajemčene Ustavom, ako su iscrpljena ili nisu predviđena druga pravna sredstva za njihovu zaštitu“.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za Danas kaže da ne zna šta je bio osnov za vanredne izbore.

– Zakonski, to može biti na primer uvođenje privremene uprave, koja može biti iskonstruisana ili izazvana „preletanjem“. Efikasnih pravnih sredstava zapravo nema, jer postupci pred Upravnim i, eventualno Ustavnim sudom predugo traju, a izbori se u međuvremenu obave i formiraju se lokalni organi – ukazuje ona.

Kako je Danas juče pisao, u SZS smatraju da prilikom odluke o raspisivanju izbora u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac nisu postojali uslovi predviđeni Zakonom o lokalnoj samoupravi koji propisuju uslove za raspuštanje Skupštine lokalne samouprave odnosno vanredne izbore. Ti uslovi su ako skupština ne zaseda duže od tri meseca, ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke i ako ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom.

Hoće li SZS iskoristiti ovu pravnu mogućnost juče nismo uspeli da saznamo, ali u nezvaničnim razgovorima nam je rečeno da su članice Saveza blizu odluke da bojkotuju izbore u ovim opštinama i da se razmatraju pravne mogućnosti za reakciju na ovakvo ponašanje vlasti koja raspisuje izbore po svom nahođenju igrajući se interesima i novcem građana.

Osim u Kuli, Kladovu i Doljevcu za 16. decembar raspisani su izbori i u Lučanima. U Lučanima opozicija, kako trenutno stvari stoje, neće bojkotovati izbore, jer su oni raspisani u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari