Ivošević: Vlada nastavlja da nanosi štetu penzionerima 1Foto: Medija centar

Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o PIO Vlada Srbije nanosi još jednu nepravdu penzionerima koje je oštetila pre četiri godine donošenjem protivustavnog Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, izjavio je bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević.

Kako navodi, zamenik šefa poslaničke grupe DS Balša Božović je u ime cele opozicije predlagao zakon kojim bi se penzionerima vratilo ono što im je protivpravno oduzeto. Ali, ne u odnosu na 2014. godinu, nego u odnosu na visinu penzije koju bi korisnik ostvario da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije donet.
„Pritom se mora uzeti u obzir i to da su penzije, dok je taj zakon bio na snazi, realno umanjivane suspenzijom njihovog aprilskog i oktobarskog usklađivanja sa povećanjem troškova života. Korisnici penzija i njihovi naslednici imaju pravo i na kamatu. Pošto građani plaćaju kamatu kad su u docnji sa obavezama prema državi, onda i država mora da plati kamatu zbog docnje građanima“, navodi Ivoševi a prenosi Pres služba DS.
Ivošević ističe da ,umesto da prihvati predlog kojim bi se zaštitila prava penzionera i ispravila nepravda koja im je protivpravno naneta, Vlada se opredelila za model u kom za penzionere nema ni pravde ni sigurnosti.
„Tvrdeći da je isplata na osnovu Zakona o privremenom uređenju isplate penzija konačna, Vlada potvrđuje da nema nikakvu nameru da penzionere ikada obešteti za ono što im je oduzela, a, kako Fiskalni savet upozorava, i buduće isplate i eventualna uvećanja zavisiće od volje vlasti, a ne od formula utvrđenih zakonima. Ukoliko nepravda prema njima ne bude ispravljena, penzionere ništa neće sprečiti da potraže pravdu izvan granica ove zemlje, ali ona ce kad-tad biti zadovoljena. Makar i u Strazburu“, zaključio je Ivošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari