Prema podacima dostavljenim Danasu, Srpska pravoslavna crkva bi preko Ministarstva vera Vlade Srbije trebalo da u 2009. dobije državnu pomoć od oko 330 miliona dinara, odnosno po aktuelnom kursu oko 3,5 miliona evra. Ova državna dotacija namenjena je za unapređenje crkvenog obrazovanja, poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva, crkvene kulturne i graditeljske aktivnosti. Prema podacima Ministarstva vera, SPC ima 2.863 sveštenika i 1.461 monaha i monahinju. Od toga 1.962 sveštenika i 1.065 monaških lica živi u Srbiji, gde su u najtežem materijalnom položaju eparhije Raško-prizrenska, Vranjska, Mileševska i Timočka.

– Rebalansom budžeta Ministarstvu vera je za tri programa sa sedam projekata, uključujući i sredstva opredeljena za Nacionalni investicioni plan i finansiranje potreba Ministarstva, odobreno 748,83 miliona dinara. To predstavlja 0,10 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije. Programski deo, što znači linija 481 za dotacije nevladinim organizacijama i Nacionalni investicioni plan, iznose 569,65 miliona dinara. Navedena sredstva raspoređuju se svim crkvama i verskim zajednicama prema učešću u stanovništvu Srbije iskazanom prema poslednjem popisu iz 2002. godine – rečeno je za Danas u Ministarstvu vera.

Pozivajući se na podatke iz poslednjeg popisa stanovništva, u Ministarstvu objašnjavaju da bi se po ovoj metodologiji za SPC izdvajalo 84,98 odsto sredstava, Rimokatoličku crkvu 5,48, Islamsku zajednicu 3,19, protestantske crkve 1,078 i Jevrejsku zajednicu 0,0071 odsto. Dosadašnja praksa, tvrde u resornom ministarstvu, pokazuje da su „manjinske“ crkve i verske zajednice, prema načelu „afirmativne akcije“, povlačile veće iznose od predviđenih.

Kada je reč o SPC, Ministarstvo vera u okviru svojih programa pomaže 14 eparhija u Srbiji, 13 na prostoru ostalih republika bivše SFRJ, kao i 11 eparhija u „široj“ dijaspori. Pomoć sveštenstvu i monaštvu na Kosovu i Metohiji je poseban projekat u okviru Programa poboljšanja materijalnog položaja sveštenika i monaha.

Stručne službe Ministarstva vera nisu bile u mogućnosti da, „iz tehničkih razloga“ dostave Danasu iznose ukupnih državnih dotacija po eparhijama. Iz stručnih službi Ministarstva dobili smo samo podatak da je za eparhije izvan Republike Srbije namenjeno 138 miliona dinara u okviru projekta „Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta“. Najveći deo od te sume usmerava se kao pomoć bogoslovijama u Foči, manastiru Krki i na Cetinju. Preostali deo namenjen je za pomoć sveštenstvu i monaštvu, graditeljsku aktivnost, pomoć u realizaciji kulturnih programa i raspoređuje se prema dostavljenim projektima. Danas objavljuje podatke o dotacijama koje preko Ministarstva vera idu eparhijama SPC u Srbiji, dijaspori i za versko obrazovanje, u koje je imao uvid.

– Svaki dinar koji se usmeri prema bilo kom organizacionom delu SPC realizuje se na osnovu prethodno potpisanog ugovora. Kao i svaki pravni akt te vrste, i ti ugovori sadrže precizne obaveze korisnika dotacije da Ministarstvu vera dostavi precizne i dokumentovane izveštaje o načinu utroška sredstava: ugovori sa izvođačima radova, finansijske specifikacije, računi, fakture… Kada su u pitanju značajnija sredstva, predstavnici Ministarstva vera obilaze teren i ostvaruju uvid u način trošenja dotacija – kažu sagovornici Danasa u Ministarstvu vera.

Na pitanje Danasa da li i druga ministarstva u Vladi Srbije pomažu SPC, a da to nije po budžetskoj liniji za nevladine organizacije, u Ministarstvu vera odgovaraju da je „teško dati potpun odgovor“. Objašnjavaju da Ministarstvo kulture, saglasno Ustavu, zakonima koji uređuju tu oblast i drugim aktima, izdvaja sredstva za crkve i manastire, koji predstavljaju spomenike kulture. Takođe pominju i Ministarstvo za KiM, kao i druge resore koji pružaju pomoć manastirima ili pojedinim crkvama za izgradnju puteva, snabdevanje vodom i slično.

Povodom tvrdnji pojedinih medija da je Ministarstvo vera nezadovoljno načinom na koji Ep

arhija raško-prizrenska (ERP) raspolaže državnim novcem, Danasu je u Ministarstvu rečeno da je iz njihovog budžeta za 2009. za poseban projekat „Pomoć sveštenstvu i monaštvu na KiM“ izdvojeno 50 miliona dinara. U Ministarstvu objašnjavaju da su nadležne službe Eparhije sastavile spisak sveštenika i monaha, prema kome se mesečno izdvaja oko 3,97 miliona dinara, ali je tu uključen veliki broj službenika Eparhije, dok je izostavljena većina sveštenika.

– Posle prvih isplata, Ministarstvo vera tražilo je od ERP da se sastavi novi spisak na kome će biti svi sveštenici. Eparhija je to učinila, ali je za novouključene sveštenike odredila po 9.600 dinara. Smatramo da ni taj način isplate nije u skladu s kriterijumima, pa smo od eparhijske službe tražili da sačini novu projekciju, prema kojoj će svaki sveštenik na parohiji dobijati oko 20.000 dinara, uz smanjivanje pomoći osoblju Eparhije. U tom pravcu će se nastaviti razgovori s nadležnima u Eparhiji – kažu u Ministarstvu vera.

U sedištu ERP negiraju da je na spisku više službenika nego sveštenika. Kako je Danasu rečeno, „službenika je onoliko koliko je nužno za rad Eparhije“.

– Sveštenicima koji imaju pune i jake parohije dodeljena je manja pomoć, 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok se više pomažu sveštenici, čije su se parohije ispraznile odlaskom i proterivanjem Srba. O raspodeli pomoći odlučuje Eparhija, njen Upravni odbor, uz saglasnost episkopa, koji imaju najbolji uvid u stanje na terenu. Ministarstvo vera je pre nekoliko meseci iznelo primedbu da treba bar minimalno pomoći i sveštenike u jakim parohijama, koji u početku nisu primali državnu pomoć. Eparhija je to prihvatila. Tu nema nikakve diskriminacije, ali nema potrebe ni za uravnilovkom, rukovodimo se stvarnim potrebama – napominju u ERP.

Milan Radulović, bivši ministar vera, izjavio je za Danas da je program „Pomoć sveštenstvu i monaštvu na KiM“ počeo da se ostvaruje još 2004. na osnovu internih akata koje je on donosio kao tadašnji ministar vera.

– Ovaj program ušao je u Programski budžet Ministarstva vera 2006, a od 2007. do danas nalazi se u svim zakonima o budžetu. Uplate Ministarstva obavljane su po dobijanju overenih spiskova za prethodni mesec, sa precizno određenim platama dvojici episkopa, određenom broju sveštenika i službenika Eparhije, dotacijama manastirima za svakog monaha. Program pomoći KiM ima širi nacionalni i istorijski značaj, a ne usko politički, kako pokušavaju da ga predstave politički protivnici vladike Artemija – napominje Radulović.

„Država ne kupuje lojalnost“

Pitanje Danasa da li za pomoć koju daje Crkvi država očekuje za uzvrat „političku lojalnost“, imajući u vidu da su podaci o državnoj pomoći pojedinim eparhijama SPC „procurili“ u javnost nakon što su za te eparhije nadležni episkopi javno kritikovali aktuelnu vlast, u Ministarstvu nisu želeli da komentarišu. Kažu da su „iznenađeni da i danas neko veruje da država želi političku lojalnost ili da će SPC zbog novca doći u poziciju da dovede u pitanje svoju autonomiju i brojnim istraživanjima dokazani podatak da uživa najveći ugled u našem društvu“.

Dotacije za Eparhiju raško-prizrensku u 2009.

Kultura i graditeljstvo 3.650.000

Pomoć sveštenstvu i monaštvu 4.751.285

Pomoć KiM 31.787.040

Ukupno 40.188.325

* Svi iznosi u dinarima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari