20:59

Izetbegović garantovao sigurnost

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je osramoćen današnjim napadom u Memorijalnom centru Potočari na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kojem je, kako je rekao, prošle nedelje u telefonskom razgovoru garantovao sigurnost.Uputićemo izvinjenje Vučiću, izjavio je Izetbegović i dodao da je bio siguran da su bezbednosne službe i protokol BiH „dobro odradili posao“ u vezi obeležavanja 20. godišnjicegenocida u Srebrenici, javila je Televizija N1.Mislim da su napravile grešku što su ovog puta locirale delegacije među narod, što je drugačije nego prethodnih godina. Vučić je došao sa dobrim namerama i ovo nije bio način da se prema njemu postupa, rekao je Izetbegović.

20:35

Veljović: Policija nije adekvatno reagovala

Direktor policije Srbije Milorad Veljović ocenio je da policija Federacije Bosne i Hercegovine nije adekvatno i pravovremeno reagovala prilikom današnjeg napada na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, tokom obeležavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici.Danas je profesija – policija, potpuno zakazala i nije ispunila profesionalnu ulogu, gde su bezbednosni propusti ugrozili život Vučića, naveo je Veljović u pisanoj izjavi. Veljović je izrazio iznenađenje zbog činjenice da predstavnici policije Federacije BiH nisu postupili profesionalno, niti preduzeli adekvatne mere prema štićenoj ličnosti, bez obzira iz koje države dolazila, a posebno prema Vučiću. Tražim od kolega iz Federacije BiH da što pre sprovede potpunu istragu kako bi se otkrili počinioci tog linča, a pre svega organizatori i naručioci, izjavio je Veljović.

20:02

SDA: Žaljenje zbog neprijatnosti

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je izrazila žaljenje zbog neprijatnosti kojoj su danas bili izloženi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici u Memorijalnomcentru Potočari, prilikom obeležavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Uz oštru osudu nasilničkog ponašanja sa izlivom mržnje i neprijateljstva neodgovornih pojedinaca prema legitimnom predstavniku srpskog naroda, SDA Sandžak je ocenila da, „imajući u vidu sve okolnosti, potpunu odgovornost snose službe bezbednosti Srbije“. Obzirom na povod i mesto događaja, to nije neočekivana reakcija na otvorenom prostoru među desetinama hiljada ljudisa dubokim emotivnim nabojem, navodi se u saopštenju. Taj događaj delo je svih onih koji ne žele dobro srpskom i bošnjačkom narodu i protive se vraćanju međunacionalnog poverenja i saradnji na zajedničkom evropskom putu, saopštila je SDA Sandžaka.

19:24

BISERKO: Srbija nije položila ispit

Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da je Srbija danas, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici,bila na ispitu koji nije položila, jer je, „umesto pokajanjai empatije, pokazala najgoru stranu – aroganciju i moralnu otupljenost“.“Srbija je ovih dana pokazala svoje lice iz devedesetih, koje pamti ceo svet, i to bez imalo stida i osećaja za žrtve, bez imalo refleksije za vlastitu odgovornost“, rekla je Sonja Biserko na tribini Helsinškog odbora povodom obeležavanja godišnjice srebreničke tragedije.Sonja Biserko je ocenila da je „izvrgla sebe svetu u najgorem svetlu“.Pošto je propustila da zaštiti Bosnu i Hercegovinu kada je to bilo najpotrebnije, početkom devedesetih, Evropa ni sada ne pronalazi efikasan mehanizam da pomogne pomirenje svihnaroda u BiH, izjavila je Sonja Biserko.“Bez novog mirovnog sporazuma nije moguće stvoriti nove pretpostavke za budućnost“, rekla je Sonja Biserko i dodala da BiH nije problem samo sebi ili regionu, nego je prevashodno evropski, pa i svetski problem.“Za Evropu je BiH moralni i politički izazov i odgovornost… Ona ni posle 20 godina nije funkcionalna država, još je u ruševinama na bazi nametnute podele na bazi etniciteta i relativizacije zločina“, izjavila je Sonja Biserko.

18:58Protestna nota zbog napada Ministarstvo spoljnih poslova Srbje saopštilo je da je uputilo protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine zbog današnjeg napada na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije povodom 20. godišnjice stradanja Bošnjaka u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica. U noti se navodi da je Vučić „svojim prisustvom pokazao spremnost da se pokloni srebreničkim žrtvama i napravi korak dalje u odnosima u regionu, što očekujemo i od ostalih zemalja“. Dodaje se da se od zvaničnika BiH očekuje „javna osuda pokušaja ubistva“ Vučića. U saopštenju se navodi da je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, kome je uručena nota, najoštrije osudio napad.Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je izrazilo očekivanje da će napadači na Vučića biti pronađeni i kažnjeni po zakonu, kao i da će Srbija biti obaveštena o ishodu postupka.

18:30

DHSS: Najpštrija osudaDemohrišćanska stranka Srbije (DHSS) je najoštrije osudila današnji napad na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u memorijalnom centru u Potočarima. Otići u Potočare, pokloniti se žrtvama Srebrenice, staviti Cvet Srebrenice na rever je odraz poštovanja stradalih idostojanstva u saosećanju bola zbog svih izgubljenih života, što je Vučić pokazao, saopštila je DHSS.

18:24

DSS: Sramota počinilaca i organizatora

Demokratska stranka Srbije (DSS) je osudila današnji „fizički nasrtaj“ na predsednikaVlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i ocenila da je taj napad „na sramotu počinilaca nasilja i organizatora skupa“. Napad na delegaciju iz Srbije potvrđuje da je pre pružanjaruke pomirenja morala prestati satanizacija srpskog naroda i zloupotreba srebreničkih žrtava, saopštila je DSS.

18:08

Gojković: Napad na ruku pomirenjaPredsednik Skupštine Srbije Maja Gojković je osudila današnji napad na predsednika VladeSrbije Aleksandra Vučića u Potočarima, na obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici, „i na ruku pomirenja, koja je pružena njegovim dolaskom u Potočare, u ime čitave Srbije“.I pored kamena bačenog na ruku mira, koju je Vučić doneo sa sobom u Potočare, Srbija će nastaviti politiku mira, dobrosusedstva, saradnje u regionu za dobrobit svih narodana ovim prostorima, navela je Maja Gojković.

17:44SPS: Nada upobedu razuma

Socijalistička partija Srbije (SPS) danas u saopštenju „najoštrije osuđuje napad naAleksandra Vučića, premijera Srbije koji je, i pored najavljivanih pretnji, otišao da se pokloni nevinim žrtvama stradalim u Srebrenici“. U saopštenju SPS ističe da je „premijer Srbije pokazao da je spreman da pruži ruku pomirenja koja bi pomogla da se prevaziđu postojeći problemi i omogućila bolja budućnost za sve narode na tlu Balkana“. Za taj čin potrebno je da i drugi budu spremni. Na žalost događaj iz Potočara to ne pokazuje, ukazuje SPS i izražavanadu da će „pobediti razum“.

17:37LDP: Povećan nivo netolerancije

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je osudio današnji napad napredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na obeležavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, čiji su akteri na taj način, „nasiljem, pokušali da izraze nezadovoljstvo, koje zarezultat ima povećan nivo netolerancije i međusobne mržnje“.

pre.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

17:34 

SAD: Osuda nasilja
 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu osudila je danas akte nasilja počinjene prema premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na komemoraciji povodom 20.godišnjice genocida u Srebrenici. Oni koji su se okupili u u Potočarima došli su da odaju poštu žrtvama Srebrenice, napominje se u saopštenju američke ambasade i upozorava da svi koji odbacuju pomirenje prizivaju razdor i podele prošlosti. Ohrabrujemo sve da odbace nasilje i nastave putem mira,ističe se u saopštenju Ambasade SAD.

17:25

Đurić: Pokušaj ubistvaDanašni bezumni napad u Potočarima je pokušaj ubistva predsednika Vlade Srbije, saciljem izazivanja novog rata između Srba i Bošnjaka,saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je u pisanoj izjavio ukazao da je „pokušaj ubistva predsednika Vlade Srbije najbrutalniji napad na mir i stabilnost u regionu“.

17:24

Hamond: Pokušali da unište dostojanstvenost

Šef britanske diplomatije Filip Hamond je pozdravio prisustvo predsednika Vlade SrbijeAleksandra Vučića na današnjoj komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici i „osudio način na koji su neki pojedinci pokušali da unište dostojanstvenost komemoracije“.“Ljudi širom Bosne i Hercegovine, regiona i međunarodne zajednice okupili su se u Potočarima da bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama u sukobima u BiH“, izjavio je Hamond, saopšteno je iz britanske ambasade u Beogradu.Hamond je naveo da se ne sme dozvoliti da postupci napadača na Vučića odvuku od osećanja koje je delila većina u Potočarima, „a to je da države i narodi treba da idu napredkroz pomirenje i saradnju“.

17:08

CVIJANOVIĆ: Napad na ispruženu rukuPredsednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović najoštrije je osudila napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je „došao u dobroj nameri da se pokloni srebreničkim žrtvama i iskaže poštovanje prema njihovim porodicama“.“To je bio hrabar čin i nastojanje da se u atmosferi opšteg nerazumijevanja u BiH doprinese izgradnji poverenja i međusobne tolerancije koja je potrebna svima, a na čemu premijer Vučić predano radi, sa mnogo više posvećenosti nego oni koji pozivaju na mir i toleranciju, ali ništa ne čine da se to i desi“, istakla je Cvijanović.

17:00Mogerini: Solidarnost sa Vučićem Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas solidarnost sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, povodom napada na njega u Memorijalnom centru u Potočarima. Ona je na svom tviter nalogu istakla da je Vučić napravio istorijski izbor odlukom da bude prisutan u Srebrenici, gde je održana komemoracija žrtvama genocida u toj enklavi. Mir je moguće graditi samo na pomirenju, poručila je Mogerini.

16:44

VUČIĆ:RUKA OSTAJE PRUŽENA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova ruka pomirenja Bošnjacima ostala pružena i da mu je žao što se sada više govori o onima koji su izazvali incident, nego o nevino stradalim žrtvama. Objašnjavajući uzavrelu atmosferu u Potočarima, on je rekao da je najpre grupa navijača jednog kluba iz Srbije počela da uzvikuje pogrde, a da su, pošto je položio cveće, počeli u masi u glas da viču „Alahu egber“ i „Vučiću četniče“.

16:41

Vučić: Prekršio bezbednosne protokole

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnjim odlaskom u Srebrenicu, gde je napadnut, prekršio bezbednosne protokole. Uz konstataciju da mu je savetovano da ne ide u Srebrenicu, Vučić je na konferenciji za novinare rekao: „I da sam izugubio glavu, ja bih bio kriv“.

16:28

VUČIĆ: DOBRO ORGANIZOVAN NAPAD

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je napad u na njega u Potočarima bio dobro organizovan i pripremljen i da je srećan što to nisu uradile porodice žrtava. Vučić je na konferenciji za novinare, posle vanredne sednice Vlade, rekao da je poštovao volju domaćina da ne govori na komemoraciji i da se delegacija Srbije sve vreme ponašala dostajanstveno. Dočekan sam pristojno, čak srdačno od Majki Srebrenice i predsednika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, rekao Vučić, navodeći da na početku, osim nakoliko pogrda, nije bilo problema.

16:07Jagland osudio napad na Vučića

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland osudio je danas napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u memorijalnom centru Potočari. „Zaprepašten sam i u potpunosti osuđujem napad na premijera Srbije Vučića“, naglasio je Jagland u saopštenju i pdosetio da bi Potočari trebalo da budu mesto pomirenjea, a ne nasilja.

15: 53

Dodik: Zloupotrebljena dobra namera

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima je napad na srpski narod i na dobru nameru i volju za pomirenje između naroda, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Bošnjaci su dobru nameru Vučića zloupotrebili, nisu je poštovali ni dočekali na pravi način, rekao je Dodik.Žao mi je što se to desilo, jer Vučić to nije zaslužio, rekao je Dodik i zahvalio mu na dobroj nameri za Srpski narod.

15:51Duraković se izvinio Vučiću

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković izvinio se danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog napada i izražavajući duboko razočarenje incidentom koji se dogodio u Potočarima, izjavio da su to uradilibolesni umovi koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj.

15:21

Pokret „Dosta je bilo- Saša Radulović“: Nasilje nema opravdanje

Pokret „Dosta je bilo- Saša Radulović“ ocenio je danas da nasilje nemaopravdanje i najoštrije osudio napad na premijera Srbije AleksandraVučića u Potočarima. Društvima u regionu je potrebno pomirenje ipogled u zajedničku budućnost, kaže se u u saopštenju.

15:11

NS: Pronaći i kazniti napadače

Nova Srbija je, najoštrije osuđujući napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, zatražila od Bosne i Hercegovine da senapadači odmah pronađu, privedu pravdi i najoštrije kazne. Nedopustivo je da se napad dogodio u trenutku kada se Vučić hrabro i dostojanstveno poklonio žrtvama Srebrenice pružajući ruku pomirenja u ime Srbije, navodi se u saopštenju.

15:00


Stefanović: Napad na Vučića – pokušaj ubistva

Ministar Nebojša Stefanović najoštrije je osudio napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima ocenjujući da je reč o „pokušaju ubistva“. „Svakako je jasno da BiH nije ispunila ni minumum onoga što je bila dužna da ostvari za bezbednost premijera Srbije“, rekao je Stefanović za televiziju Pink. On je naveo da će Srbija uputiti najštriji protest BiH zbog skandaloznog čina i gađanja kamenicama delegacije Srbije u Potočarima i da očekuje da će se premijer uskoro obratiti građanima.

14:58

Mihajlović: Osmišljeno ponižavanje Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je napad na Alaksandra Vučića u Potočarima osmišljen čin ponižavanja Srbije, jer Srbija i njen premijer sve vreme rade na pomirenju i uspostavljanju mira u regionu.

14:46

Dačić: Napad na politiku mira

Prvi potpredsenik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima i ocenio da je to napad i na celu Srbiju i njenu politiku mira i regionalne saradnje. Dačić je istakao da se premijer Srbije poneo kao državnik, donevši odluku da se pokloni žrtvama.

14:32

Uhapšen zbog napada na Vučića

Policija je u Potočarima uhapsila jednu osobu koja se sumnjiči da je napala premijera Srbije Aleksnadra Vučića dok je odlazio sa komemoracije srebreničkim žrtvama, javili su sarajevski mediji.

13:59

Kitarović: Klanjam se nevinim žrtvama u Srebrenici

Klanjam se nevinim žrtvama u Srebrenici, izjavila je danas u Potočarima predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i naglasila da sećanje na žrtve trajno obavezuje.

„Obavezuje nas uvek i iznova na čuvanje Srebrenice, kao opomene na to šta se dogada kada se ne ispuni zadatak očuvanja temeljnog ljudskog prava na život“, rekla je Kitarović.

Ona je na komemoraciji povodom 20.godišnjice genocida u Srebrenici naglasila da čvrsto veruje u pomirenje i novi početak utemeljen na istini.

„Na ovom mestu mraka 20.veka, u ime Hrvatske i svoje lično, narodima i svim ljudima u BiH želim buducnost svetla, mira i prosperiteta“, poručila je Kitarović.

13:40

Vanredna sednica Vlade Srbije

Radio-televizija Srbije kratko je izvestila da će u 15:00 časova biti održana vanredna sednica Vlade Republike Srbije.

13:15

„Vučiću napolje“

Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, premijer Aleksandar Vučić napadnut je iz mase raznim predmetima. Deo prisutnih je uzvikivao „Vučiću napolje“.

13:12

Bramerc: Nastaviti potragu za odgovornima za genocid

Već 20 ljudi osuđeno je zbog genocida u Srebrenici, dok se Radovanu Karadžiću i Ratku Mladicu još sudi, izjavio je danas u Potočarima glavni haški tužilac Serž Bramerc i ocenio da su harbrost majki i preživelih Srebreničana za divljenje.

Izneli smo argumente prema kojima su upravo Karadžić i Mladić najodgovorniji za zločin, rekao je Bramerc na komemoraciji pvodom 20.godišnjice genocida u Srebrenici.

Prema njegovim rečima, odlučnost i hrabrost majki i preživelih Srebreničana je za divljenje i njihovim svedočenjem se dolazi do istine.

Pozivam međunarodnu zajednicu da nastavi tražiti odgovornost za genocid, poručio je Bramerc.

13:07

Duraković: Na pravom smo putu

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je danas u Potočarima da je „slučajno živ, jer je slučajno preživeo genocid u kojem su ubijeni mnogi njegovi vršnjaci, dečaci, čije je detinstvo prekinuto“.

Ipak, Bošnjaci nisu uzvratili istom merom, nisu postali teroristi, niti su posegli za osvetom, rekao je Duraković na komemoraciji, povodom 20.godišnjice genocida u Srebrenici.

„Nismo pogrešili, izabrali smo pravi put, istakao je Duraković.

13:01

Pahor: Ne smemo da odugovlačimo sa budućnošću

Predsednik Slovenije Borut Pahor danas je na komemoraciji povodom 20.godišnjice genocida u Srebrenici pozvao na oproštaj i pomirenje, jer bez toga nema budućnosti.

„To zahteva jako puno truda i razumevanja. Ali bez oproštaja nema pomirenja. Bez pomirenja nema saradnje. Bez saradnje nema jedinstva. Upravo je to sada potrebno BiH“, naglasio je Pahor.

Došlo je vreme za praštanje i novi početak. Došao sam u Srebrenicu, na to mesto groznog zločina, da vas molim da oprostite posle svega, poručio je Pahor, koji znao da je to teško i da se radi o hrabroj odluci.

„Razmislite. Bez toga nema budućnosti. Da li kao roditelji svoje dece možemo uzeti sebi za pravo da odugovlačimo sa budućnošću“, upitao je Pahor.

Prema njegovim rečima, drugi uslov je jasna evropska perspektiva.

Treba videti i znati da je sada trenutak za ubrzane integracije BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU, naglasio je Pahor i ocenio da to proširenje Unije nije tehničko, već političko pitanje.

Bez oprosta i pomirenja rizikujemo da se ovakav zločin ponovi. Došao sam kao prijatelj i otići ću kao prijatelj. Vidim mirnu BiH. Vidim snagu i energiju. Vidim evropsku BiH, zaključio je Pahor.

12:54

Klinton: Bosna i Kosovo su nešto najvažnije što sam uradio u životu

Posle 20 godina, zahvalan sam što je Bosna i Hercegovina (BiH) i dalje mirna zemlja na putu evropskih integracija, izjavio je danas u Potočarima bivši predsednik SAD Bil Klinton i zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je pokazao hrabrost da dođe na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici“Strašno delo genocida u Srebrenici konačno je pokrenulo NATO da da podršku Americi da se uradi ono što je i ranije trebalo. Da se pokrenu mirovni pregovori i da BiH krene ka normalnom životu“, rekao Klinton.

Posle 20 godina, dodao je Klinton, zahvalan sam što je BiH i dalje mirna zemlja, na putu članstva u Evropskoj uniji i učesnik mirovnih trupa u Avganistanu i drugde.

„Moj posao u BiH i kasnije na Kosovu je nešto najvažnije što sam uradio u životu. Drago mi je da se mir održao, ali smo ostali mnogo dužni majkama, ženama, narodu za ono što još moramo uraditi“, naglasio je Klinton.

U ime moje zemlje, iz dubine mog srca, ja volim ovo mesto. Ne želim da se ovo više ponovi bilo gde, poručio je Klinton i dodao da, kao prijatelj BiH, zahvaljuje i premijeru Srbije jer je pokazao hrabrost da dode ovde.

Ovaj spomenik ubijenim muškarcima i dečacima neka postane sveto mesto. Sva ljudska bića na svetu mogu se danas identifikovati sa svakom majkom, suprugom, ćerkom koja je izgubila nekoga u Srebrenci, ocenio je Klinton. Prema njegovim rečima, žrtva zahteva da radimo bolje i moramo raditi bolje zajedno. Dajmo ovoj zemlji da ima budućnost. Dokažimo svetu da su naše razlike važne, ali ono što nam je zajednicko je još važnije, zaključio je Klinton.

10:21

Vučić sa Majkama Srebrenice

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Memorijalni centar u Potočarima, gde su ga dočekale majke Srebrenice koje su mu se zahvalile na dolasku i poželele mu dobrodošlicu. Nakon dolaska Vučić se upisao u Knjigu žalosti.