Poslanici Skupštine Srbije izabrali su juče članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Parlament je juče počeo i novu sednicu sa 42 tačke dnevnog reda, među kojima su predlozi zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, kao i set ekoloških zakona i međunarodnih sporazuma. Ova sednica biće nastavljena u novom zdanju, Domu Narodne skupštine, gde će od danas zasedati poslanici parlamenta.

Za članove Visokog saveta sudstva parlament je od jedanaest predloženih kandidata izabrao pet – sudiju Vrhovnog suda Srbije Jelenu Borovac, sudiju Trgovinskog suda u Beogradu Mladena Nikolića, sudiju Okružnog suda u Beogradu Vučka Mirčića, sudiju Okružnog suda u Novom Sadu Đurđinu Bjelobaba i sudiju Opštinskog suda u Kruševcu Biljanu Tošković.

Šest kandidata za Visoki savet sudstva juče nije dobilo potrebnu većinu glasova. Nisu prošli Nadica Jovanović, sudija u opštinskom sudu u Kruševcu, advokat Vojislav S. Nedićiz Beograda, akademik profesor dr Slobodan Perovići profesor dr Zoran Tomić, koje su predložili dekani pravnih fakulteta. Dr Momičilo Grubačranije je odustao od kandidature.

Za članove Državnog veća tužilaca parlament je izabrao zamenika republičkog javnog tužioca Đorđa Ostojića, tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, zamenika okružnog tužioca u Beogradu Sašu Ivanića, zamenicu okružnog tužioca u Novom Sadu Ivanu Letica-Pavić, opštinskog tužioca u Novoj Varoši Ljubišu Dragaševića, zamenika opštinskog tužioca u Kragujevcu Nebojšu Ćirjakovića i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulića. Miroslava Bojić, advokat iz Čačka i Vojislav Đurđić, profesor Pravnog fakulteta u Nišu nisu dobili potrebnu većinu glasova.

Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaće, inače, po 11 članova. U obe pravosudne institucije po funkciji su ministar pravde i predsednik Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu. U Visokom savetu sudstva je po funkciji i predsednik Vrhovnog suda, a u Državnom veću tužilaca je republički javni tužilac. Visoki savet sudstva biraće i razrešavati sudije, odlučivati o prestanku sudijske funkcije, o postupku vrednovanja rada sudija i predsednika suda, a predlagaće parlamentu i kandidate za izbor sudija prilikom njihovog prvog izbora na sudijsku funkciju. Visoki savet će Skupštini predlagati izbor i razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predsednika sudova.

Državno veće tužilaca utvrđivaće listu kandidata za izbor republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca koju dostavlja Vladi, predlagaće Skupštini kandidate za prvi izbor za zamenika javnog tužioca i birati zamenike javnih tužilaca za trajno obavljanje funkcije zamenika javnog tužioca. To pravosudno telo biće nadležno da odlučuje o prestanku funkcije zamenika javnih tužilaca, da utvrđuje razloge za razrešenje javnog tužioca i zamenika, kao i da postavlja vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca.

Poslanici srpskog parlamenta juče su, inače, utvrdili dnevni red nove sednice sa 42 tačke dnevnog reda, ali kako je objasnila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanovićrasprava o prvoj tački dnevnog reda nove sednice parlamenta – Predlogu zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije biće nastavljena danas u Domu Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića.

– Moj predlog će biti da prva tačka dnevnog reda bude svečarska, državnička, da donesemo zakon o himni, grbu, odnosno o simbolima države – objasnila je Đukić-Dejanovići dodala da očekuje da će prelazak parlamenta u Dom Narodne skupštine obavezivati poslanike na odgovorniji odnos i efikasniji rad, jer je to zdanje, kako je navela, spomenik kulture.

Odložena sednica Odbora za bezbednost

Dragan Todorović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost najavio je juče da će sednicu Odbora, koja je juče otkazana zbog nedolaska poslanika vladajuće većine, najverovatnije, zakazati za petak i da će ona biti zatvorena za javnost. On je rekao novinarima u parlamentu da će tada pokušati da od direktora Bezbednosno-informativne agencije Saše Vukadinovića dobije „neke informacije“. Todorovićje optužio Demokratsku stranku da na svaki način pokušava da izbegne da poslanici čuju sve o akcijama „Mačva“, „Šumadija“ i „Kaktus“, iako postoji ozbiljna mogućnost da se dođe do novih činjenica o ubistvu Zorana Đinđića. „Ne bih da unapred donosim zaključke, ali ovo odbijanje DS-a kod mene, na neki način, izaziva sumnju. Mislim da je izuzetno važno da poslanici čuju sve ono što bi Vukadinović mogao da nam kaže vezano za te akcije“, rekao je Todorović.

 

LDP: Ponovo udar na pravni sistem zemlje

Beograd – Odbor za pravosuđe Liberalno-demokratske partije ocenio je da je jučerašnjim glasanjem za izbor članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva vladajuća većina „ponovo izvršila udar na pravni sistem zemlje“. U saopštenju LDP-a navodi se da je „izborom i mešetarenjem ugroženo funkcionisanje pravosuđa i devalvirane očekivane promene koje u njemu treba da se dogode tokom ove godine“. „Vladajuća koalicija je najmanjom mogućom većinom od 126 poslanika izabrala samo delimičan sastav prvog saziva Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva. S obzirom na to da u Visokom savetu sudstva nije izabrano svih šest predloženih kandidata iz reda sudija, kao ni predstavnici advokatske komore i pravnih fakulteta, vlast je političkom odlukom dovela do toga da pravnici profesionalci budu u manjini u Visokom savetu“, ocenio je LDP. U saopštenju te stranke ocenjeno je da se time dodatno ugrožava kredibilitet i nezavisnost tela koje treba da izvede opšti izbor svih sudija. „Niko u Srbiji, ni kandidati za sudije i tužioce ni obični građani, posle ovoga neće poverovati da će opšti izbor u pravosuđu biti obavljen bez direktnih međustranačkih pogodbi i političke potvrde vladajućih stranaka“, ocenjeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari