Još kada je bivši potpredsednik DSS Miloš Jovanović jesenas vratio poslanički mandat i podneo ostavku na stranačku funkciju, spekulisalo se da u toj partiji postoji značajan broj funkcionera koji se zalažu za drugačiji koncept stranke i drugačiju borbu za ostvarenje političkih ciljeva, koje smatraju nespornim. Tada se u medijima niko od Jovanovićevih istomišljenika nije oglašavao, ali su sada pretrpeli posledice.

Iznenađenje predstavlja izostanak sa izborne liste dugogodišnje narodne poslanice Milice Radović, koja je nedavno ostala i bez funkcije potpredsednice DSS.

„Ne znam zašto nisam na listi. Možda je najbolje da to pitate Vojislava Koštunicu“, rekla je Radovićeva za Danas. Na pitanje pretpostavlja li nešto, ona odgovara da se unutar stranke zalagala za drugačije vođenje, demokratizaciju i vraćanje izvornim principima. Milica Radović napominje da će ostati članica DSS, kako bi se ubuduće borila za svoje ideje unutar stranke.

Dugogodišnji šef Izvršnog odbora i poslanik DSS Radojko Obradović juče je za naš list rekao da je lično odlučio da ne bude na izbornoj listi, ali nije bio raspoložen da odgovori na pitanje zašto, kao i da li će ostati član stranke.

Obradović nam je rekao da pokreće novi posao, koji neće imati veze sa partijskom politikom. „Osnivam institut za javne politike, kakav ne postoji u Srbiji. Zadatak instituta biće predlaganje rešenje za određene probleme u zemlji. Tu mislim na javne finansije, obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje“, najavio je Obradović za Danas i dodao da će institut početi s radom čim njemu zvanično prestane poslanički mandat.

„Ne želim da komentarišem odluku DSS da ne budem na izbornoj listi. Juče sam tu knjigu zatvorio. Neću ni da im pomažem u kampanji, a neću ni da im odmažem. Ono što imam da kažem reći ću 17. marta, posle izbora“, rekao je za Danas Siniša Kovačević.

Iako je bila jedan od najaktivnijih poslanika u parlamentu Sanda Rašković Ivić se nije našla na listi DSS. Razlozi joj nisu poznati, ali napominje da se zalagala za veću demokratizaciju stranke. „Sigurno da nije bila moja želja da ne budem na izbornoj listi, ali kada se sve tako izdešavalo, smislila sam šta bih drugo mogla da radim i sad sam vrlo zadovoljna što nisam na listi. Ostajem član DSS, to nije sporno“, rekla je Sanda Rašković Ivić za Danas.

Jakšić: Vreme je za druge

Marko Jakšić, nekadašnji potpredsednik DSS, sada nije na listi, ali, kako kaže, „vreme je da neko drugi uđe u parlament, ne može stranka da se vrti samo oko jednog čoveka“. Prema njegovim rečima, to je jedini razlog što neće ući u Skupštinu Srbije, iako ne spori da se zalagao za formiranje „patriotskog bloka“.