Agencija za borbu protiv korupcije dobija mnogo neosnovanih prijava 1Foto: Stanislav Milojković

 Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da dobija veliki broj neosnovanih prijava kojima se ukazuje na moguće nepoštovanje zakonskih normi u izbornoj kampanji.

„Dosadašnje prijave pokazuju da su građani zainteresovani da izborni proces protekne u skladu sa pravilima te da imaju snažnu antikorupcijsku svest, a sa druge strane, kod jednog broja prijava čiji podnosioci aktivno deluju u borbi protiv korupcije i dobro poznaju zakone iznenađuju netačni, nejasni, pravno neosnovani navodi“, kaže se u saopštenju.

Prema navodima u saopštenju, ima i prijava za koje poznavaoci te oblasti moraju da znaju da ne spadaju u nadležnost Agencije za brobu protiv korupcije.

Iz Agencije su poručili da se korupcija „ne suzbija svesnim umnožavanjem neosnovanih prijava, već odgovornim i argumentovanim ukazivanjem na moguće nepoštovanje zakonskih normi u izbornoj kampanji“.

„Takođe, ovim putem ih dodatno ohrabrujemo da i dalje prijavljuju sumnju na kršenje propisa, ali i napominjemo da će prijave, za koje Agencija nije nadležna, biti odbačene“, navedeno je u saopštenju.

Kako su još dodali, po prijavama koje ukazuju na eventualne povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti postupa se od dana kada je Republička izborna komisija proglasila nastavak izbornih radnji.

U saopštenju se, međutim, ističe da obavezu objavljivanja rešenja na vebsajtu u roku od 24 časa, Agencija za borbu protiv korupcije ima samo kada se predmet odnosi na povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, u postupku vođenom protiv političke stranke, ali ne i kada se postupak vodi protiv funkcionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari