Birački spisak nikad nije bio ažurniji? 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Malverzacije sa biračkim spiskom bile su tema pred skoro svake izbore do sada. Sumnju u zloupotrebe, između ostalog, podsticali su i brojni „pozivi mrtvima da glasaju“, koji su stizali na adrese širom Srbije.

Da će i ovog puta biti povoda za priču o (ne)ažurnosti biračkog spiska potvrđuje komentar čitaoca Danasa na našu anketu:

„Imam 24 godine. Nakon 18. rođendana sam prvi put išao na glasanje, gde su nakon provere lične karte utvrdili da me nema na biračkom spisku. Šest godina kasnije, još uvek nije ažuriran i ako bih hteo da glasam morao bih sam da apelujem u svojoj opštini da me zavedu na spisak. Toliko o tome“.

Pre dva dana RIK je objavio da pravo glasa 21. juna ima 6.583.665 građana.

Pitanje u anketi je glasilo „Verujete li predstavnicima vlasti kad kažu da birački spisak nikad nije bio ažurniji?“, a od ukupnog broja glasova samo četiri odsto glasalo je potvrdno, dok je 96 odsto reklo da ne veruje.

S obzirom na to da je na pitanje u anketi samo 35 čitalaca odgovorilo potvrdno, a čak 888 odrično, možemo da pretpostavimo da će i u tačnost ove brojke verovati samo nepopravljivi optimisti, kao i u Deda Mraza.

Svakog dana tokom kampanje na našem Instagram storiju anketa sa novim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari