CRTA: Ublažen disbalans u medijskoj zastupljenosti političkih aktera 1Foto: Pixabay / renateko

Ublažen disbalans u medijskoj zastupljenosti političkih aktera, osam prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa i kršenja propisa o finansiranju, sedam prijava REM-u protiv medijskih kuća i 38 zabeleženih navoda o pritiscima na birače.

Ovo su, po nalazima Posmatračke misije Crte, glavna obeležja perioda od 4. marta do 24. maja, tokom kojeg se predizborna kampanja zvanično vodila u dva dela, s pauzom izazvanom epidemijom i vanrednim stanjem, saopštila je danas ova organizacija.

Zabeleženi su slučajevi potkupljivanja birača kroz aktivnosti humanitarnog karaktera, posebno u prvom delu posmatranog razdoblja, kao i rast broja stranačkih radnih akcija u nastavku kampanje posle vanrednog stanja. 

Javni radovi korišćeni su za češće pojavljivanje javnih funkcionera na terenu – intenzitet takvih aktivnosti  je posle 12. maja porastao za 40 odsto u odnosu na martovski deo kampanje. To je uticalo i na veće prisustvo funkcionera u medijima.

Pritisci na birače su se najčešće sprovodili u cilju prikupljanja potpisa podrške uz pretnje otkazom ili gubitkom socijalne pomoći.

Od 17 zabeleženih slučajeva pritisaka na političke aktere, skoro polovina se odnosila na neravnopravan položaj prilikom prikupljanja i overe potpisa i dostupnost notara, a pet na fizičke napade na stranačke aktiviste i prostorije, koje su izveli nepoznati počinioci.

Medijski monitoring Crte zabeležio je veće prisustvo opozicionih aktera u programima televizija s nacionalnom frekvencijom, ali i dalje je jasna dominacija predstavnika vladajuće većine. 

Po okončanju vanrednog stanja primećuje se promena u tonu predstavljanja političkih aktera u pomenutim medijima.

U većoj meri prisutna je neutralnost u odnosu na sve tri političke grupe – vlast, opoziciju koja učestvuje u izborima i opoziciju u bojkotu.

Posmatračka misija Crte, kao i celokupna javnost, nema informaciju da li je REM razmatrao njene prijave protiv emitera  (TV Happy, TV Pink, TV Pančevo, RTV Studio B i RTV Novi Pazar) zbog sadržaja kojima se narušava ravnopravnost učesnika izborne trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari