Debata: Predstoji ukrupnjavanje opozicije 1Foto: FoNet/Zoran Mrða

Predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan izjavio je večeras da će koalicija Nove stranke i Zelene stranke, ukoliko uđe u parlament, biti „najljuća opozicija“ vlasti.

On je, na predizbornoj debati koju su organizovali „Regional“ i Fondacija Fridrih Nojman, ocenio da predstoji ideološko ukrupnjavanje opozicije. „Moramo ideološki da se grupišemo.

Koliko ja vidim imamo dve struje, jedna je proevropska i druga to nije“, rekao je Movsesijan. On je istakao da ne vidi nijedan razlog da se proevropska opozicija svađa između sebe.

„Možemo da iznosimo naše politike, ali mislim da moramo da se grupišemo“, kazao je Movsesijan.

Istakao je da su u Evropi već usvojene mere za pokretanje ekonomije i prevazilaženje negativnih efekata krize izazvane korona virusom, što je urađeno i kod nas, ali je naveo da je razlika u tome što će u Evropi one biti sprovedene, a u Srbiji ih „korumpirana vlast neće sprovesti“.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Petar Miletić rekao je da će i PSG biti opozicija u parlamentu. On je istakao da je za PSG jedan od prioriteta pad vladajućeg režima, ali je dodao da za njih nije svejedno kako će Srbija izgledati nakon Vučića.

„Ako će doći neko ko će nastaviti da se ponaša isto kao Vučić, ali možda sa nekim nijansama, to nas ne zanima. Nas zanima potpuna promena ovog sistema, okretanje ka Zapadu, ka Evropskoj uniji. To je naša politika i za to ćemo se zalagati“, istakao je Miletić.

Miletić je rekao da će se pravi udar na našu privredu, zbog korona virusa, osetiti tek krajem ove godine.

„Bilo bi dobro da se smanje doprinosi za 25 odsto za sve privatnike i da se moratorijum na isplatu kredita produži do decembra ove godine. To bi olakšalo privredi, dalo bi im prostora da udahunu vazduh, da se ponovo pokrenu“, ocenio je Miletić.

On je ukazao da posle krize izazvane korona virusom mala i srednja preduzeća, koja imaju do pedesetak zaposlenih, praktično kreću ispočetka. „Bilo bi dobro da ih država stimuliše, da bi opstali na tržištu“, kazao je Miletić.

Predstavnik liste Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) Vladimir Đurić rekao je da su fokus izborne kampanje njihove politike i birači koji će te politike prepoznati kao nešto od čega će stvarno postati srećni ljudi, koji će u Srbiji živeti bolji život.

„U Srbiji mora da zaživi nova politička kultura u kojoj će se dobra rešenja podržavati ko god da je predlagač, i da nećemo ideju kompromitovati tako što ćemo kompromitovati njenog nosioca, nego da ćemo o ideji raspravljati kao o nečemu što je tema“, rekao je Đurić.

Đurić je kazao da privredi treba investiciona klima koja ima vladavinu prava, a ne da investitore kupujemo subvencijama.

Prema njegovim rečima, svakoj privredi treba jeftin novac, niska fiskalna opterećenja i zadovoljan radnik.

„Treba nam fer konkurencija koja je oslobođena monopola. Treba da nastavimo da negujemo i osnažujemo tržišne institucije“, naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari