Đurišić (UDS): Jedini način za promenu bahate vlasti je izlazak na izbore 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Prvi na listi Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) Marko Đurišić ocenio je da je jedini način za promenu, kako se izrazio „bahate i nestručne vlasti“, izlazak na izbore, uprkos nepostojanju fer uslova za učešće na njima.

„Naravno da (uslovi) nisu (fer). Ali to nas nikako ne sme zaustaviti u borbi da promenimo ovu bahatu i nestručnu vlast. Jedini način za tako nešto je kroz institucije a prvi korak jeste izlazak na izbore. UDS smatra da nije pošteno prema građanima povući se iz političkog nadmetanja i ostaviti građane da se sami bore sa pritiscima vlasti“, rekao je Đurišić u intervjuu agenciji Beta.

Govoreći o rešenju pitanja Kosova, Đurišić je rekao da dijalog ne sme da se vodi tajno, kako bi dogovor bio prihvatljiv za sve građane i kako bi ga podržala međunarodna zajednica, prvenstveno Evropska unija.

„Zamrznut konflikt je najgora pozicija za Srbiju i onemogućava dalji razvoj društva baziranog na demokratskim, građanskim i evropskim principima“, dodao je on.

Po pitanju stanja na medijskoj sceni, Đurišić se založio za jačanje strukovnih udruženja koja bi izdavala licence profesionalnim novinarima, što bi omogućilo da nestane autocenzura, za koju je ocenio da je mnogo opasnija i od cenzure.

Đurišić je naveo da je danas partijska knjižica vladajuće stranke preduslov da se dobije posao, ne samo u slučaju mladih nego za sve generacije, i da bez izgradnje jakih i samostalnih institucija nije moguće prekinuti partokratiju.

„Zato se UDS i zalaže za izgradnju demokratskog društva u kome su školska sprema, znanje i iskustvo primarni. Istovremeno je neophodno ojačati i obrazovni sistem i vratiti poljuljano poverenje u nezavisnost Univerziteta i na taj način osigurati da se incidenti sa kupljenim sertifikatima i diplomama nikada više ne ponove“, rekao je on.

Prvi na listi UDS je ocenio da je korupcija jedan od najvećih problema u društvu i da bi prvi zadatak nove Vlade morao da bude dosledna primena zakona iz te oblasti i primena primera dobre prakse iz iskustava zemalja koje su taj problem već rešavale u procesu priključivanja EU.

„Potrebno je promeniti i način izbora sudija i tužioca. U našem pravosuđu, najslabija karika je tužilaštvo. Zbog toga je neophodno da se, jednom zauvek, spreči uticaj političara na izbor tužioca ali i na njihov svakodnevni rad. To se može postići izmenama Ustava i zakona koji će eliminisati ali i drakonski kažnjavati svaki pokušaj političara da utiču na rad bilo kog segmenta pravosuđa čija je nezavisnost zagarantovana u svim demokratskim društvima“, dodao je on.

Đurišić je ponovio da Srbija bezuslovno mora da postane članica Evropske unije, kako bi njeni građani imali šanse da imaju plate kao i radnici u Evropi.

„Država mora da pooštri kontrolu i spreči zloupotrebu Zakona o radu i prekine poražavajuću praksu da je veliki broj ljudi godinama zaposlen na ugovorima na određeno vreme. Istovremeno, građani moraju da se ohrabre i prijave takve slučajeve. Potrebno je i preispitivanje politike subvencija stranih investitora koji zloupotrebljavaju rasprostranjeno siromaštvo u Srbiji“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari